Λίγα λόγια για την..έκτρωση!
Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση που διακόπτει την κύηση,όταν είναι μέχρι 12 εβδομάδων (μετρώντας από την τελευταία περίοδο).
Πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα,όπου η γυναίκα τοποθετείται σε γυναικολογική θέση και της χορηγείται ολική αναισθησία.Μόλις ενεργήσει η νάρκωση,συλλαμβάνεται ο τράχηλος με ειδικές λαβίδες,ο γιατρός προχωρά σε διαστολή τραχήλου,εισάγει την ειδική αναρρόφηση κι αναρροφά το κύημα κι ότι άλλο υπάρχει στην μήτρα.
Πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα,όπου η γυναίκα τοποθετείται σε γυναικολογική θέση και της χορηγείται ολική αναισθησία.Μόλις ενεργήσει η νάρκωση,συλλαμβάνεται ο τράχηλος με ειδικές λαβίδες,ο γιατρός προχωρά σε διαστολή τραχήλου,εισάγει την ειδική αναρρόφηση κι αναρροφά το κύημα κι ότι άλλο υπάρχει στην μήτρα.
Για έλεγχο κι αφαίρεση τυχόν υπολλειμάτων,γίνεται κι απόξεση του εσωτερικού της μήτρας.Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά-καλώς εχόντων των πραγμάτων-η γυναίκα ξυπνά από τη νάρκωση-καλώς εχόντων πάλι-και πάει σπίτι της σε 1-2 ώρες.
Επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν:
- Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης.Μονο που στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για λοίμωξη του ενδομητρίου,που μπορεί να επεκταθεί και στις σάλπιγγες και να προκαλέσει μέχρι και στείρωση.
- Λόγω των διάφορων χειρισμών που γίνονται,ο τράχηλος μπορεί να τραυματιστεί ή να μην επουλωθεί σωστά,με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μεγαλύτερα ποσοστά αυτόματης αποβολής σε επόμενες εγκυμοσύνες στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση.Σε περίπτωση τραυματισμού του τραχήλου,μπορεί να προκληθεί φλεγμονή κι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα,να οδηγηθούμε και σε στείρωση.
- Αν τα εργαλεία τραυματίσουν την μήτρα,μπορεί να προκληθεί μεγάλη αιμορραγία,πιθανότητα να τραυματιστούν παρακείμενα όργανα και σε ακραίες περιπτώσεις να χρειαστεί κι αφαίρεση της μήτρας.
- Επιπλοκές από την αναισθησία:ναυτία,έμμετος,αλλεργία στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται,αναπνευστική ανεπάρκεια ή λοίμωξη,εισρόφηση (ανεβαίνουν γαστρικά υγρά στους πνεύμονες).
- Ψυχολογικό κόστος=ανυπολόγιστο.
Είναι βέβαια γεγονός ότι τα ποσοστά των επιπλοκών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά.Αλλά,αν συμβεί κάτι από αυτά,είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σε ορισμένες περιπτώσεις αμετάκλητο...
Γι' αυτό δεν με ενδιαφέρουν αυτά τα ποσοστά.
Αν θέλετε να μιλήσουμε για νούμερα και ποσοστά,θα αναφέρω ότι:
- Το 2000 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 200.000 εκτρώσεις-χωρίς να καταμετρώνται αυτές των ιδιωτικών μαιευτηρίων-και 98.000 γεννήσεις.Δεν υπάρχει η δυνατότητα,όμως,να γνωρίζουμε πόσες έγιναν λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και πόσες ήταν για ιατρικούς λόγους (συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου,παλίνδρομος κύηση κ.ά.)
- Το 1998,1 στις 3 κοπέλες 14-19 ετών είχε υποβληθεί σε έκτρωση!!!!!!!!!
- Στην Ελλάδα περίπου 2% χρησιμοποιεί αντισυλληπτικό χάπι,1% το ενδομήτριο σπείραμα και ένας (μικρός) άγνωστος αριθμός προφυλακτικό.
Αντίστοιχα ποσοστά στη Γερμανία???
59% των μόνιμων σχέσεων χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι,6% το ενδομήτριο σπείραμα,4,4% προφυλακτικό και 3% άλλα μέσα.
- Χωρίς τη χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου προχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% οι νέοι στην πρώτη τους ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.
Βρήκα κι αυτές τις άκρως ενδιαφέρουσες και αστείες προφάσεις για τη μη χρήση προφυλακτικού και τις παραθέτω,προς γνώση και συμμόρφωση...
Καλό λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμη και αν:
- κάνει έρωτα για πρώτη φορά στη ζωή της
- δεν έχει οργασμό
- ο σεξουαλικός σύντροφός της <<τραβιέται>> έξω από τον κόλπο πριν έχει εκείνη οργασμό
- έχει περίοδο ή αίμα
- θηλάζει,αλλά όχι πλήρως
- κάνει κολπική πλύση με νερό (ή άλλα υγρά) μετά τη σεξουαλική πράξη-αυτό μάλιστα μπορεί να προκαλέσει και βλάβες
- τη διαβεβαιώσει ο σύντροφός της ότι η στάση με την οποία κάνει έρωτα <<είναι ειδική για να μη μείνει έγκυος>>.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου