Οι πρώτες εβδομάδες ή ακόμη και οι πρώτοι μήνες μετά από έναν τοκετό,είναι αρκετά δύσκολοι για τη ζωή μιας γυναίκας.Πολλά πράγματα αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοστεί σε μια πληθώρα καταστάσεων,τόσο ψυχολογικών όσο και σωματικών.
Κι ένα θέμα που θα την απασχολήσει κάποια στιγμή,είναι και το σεξ..
Πότε μπορεί να γίνει και με ποιόν τρόπο?
Μετά από έναν τοκετό το σώμα σας έχει υποστεί καταπόνηση και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα να αναρρώσει και να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του.Εάν υπάρχει κάποια τομή στο περίναιο,μπορεί μια επαφή πολύ σύντομα μετά τον τοκετό να είναι επώδυνη.Πόνο μπορεί να προκαλέσει επίσης και η ξηρότητα του κόλπου,που οφείλεται στην πτώση των οιστρογόνων,ιδιαίτερα αν θηλάζετε.Οι πρώτες 4 με 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό,δεν ενδείκνυνται για επαφή.
Παράλληλα,είστε πια υπεύθυνη για τη φροντίδα του παιδιού σας,καθήκον νέο και καθόλου απλό. Πρέπει να είστε σε ετοιμότητα για άλλαγμα,τάισμα,μπάνιο.
Ειδικά αν θηλάζετε,ακολουθείτε αναγκαστικά το πρόγραμμα του βρέφους,οπότε ο ύπνος σας θα είναι διακεκομμένος.Θα νιώθετε κουρασμένη κι αδύναμη.Σίγουρα θα χρειαστείτε κάποιο χρονικό διάστημα να ανακτήσετε δυνάμεις.
Έπειτα και ψυχολογικά δεν είστε και στα καλύτερά σας.Οι αλλαγές που έχουν συμβεί στο σώμα σας σας κάνουν να αμφιβάλλεται για τη θυληκότητά σας,δεν νιώθετε καλά με το σώμα σας,ότι είστε λιγότερο ελκυστικές και με χαμηλή αυτοπεποίθηση.Αν το μωρό είναι λίγο παραπονιάρικο ή βιώνετε την περίφημη επιλόχειο κατάθλιψη,τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα.Η λίμπιντό σας σίγουρα δεν είναι ανεβασμένη και δεν έχετε καμία διάθεση να συνευρεθείτε με τον σύντροφό σας.
Επιπλέον,προσπαθείτε να προσδιορίσετε έναν κώδικα επικοινωνίας με το νέο μέλος-αλλά και με τον σύντροφό σας,εφόσον πολύ συχνά νιώθουν παραμελημένοι και επιζητούν την προσοχή και την αγάπη σας.Πρέπει να εξηγήσετε στο μεγάλο σας μωρό,ότι τον αγαπάτε ακόμη και να βρείτε νέες εκδηλώσεις αγάπης και στοργής για το διάστημα εκείνο που δεν θα κάνετε σεξ.
Κάποια στιγμή θα έρθει αυτή η όρεξη και η ώρα του σεξ,δεν θα είναι τόσο μακρινή όσο σας φαινόταν στην αρχή.Και τότε θα πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:
- Προνοείστε για μέθοδο αντισύλληψης πριν οτιδήποτε άλλο.Οι πρώτοι μήνες μετά τον τοκετό μπορεί να αποδειχθούν πολύ.."καρπεροί" κι αν δεν έχετε πρόθεση να κάνετε άλλο παιδάκι σύντομα,πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
- Εάν θηλάζετε,ο κόλπος σας θα είναι ξηρός και πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο λιπαντικό.Προτιμήστε κάποιο υδατοδιαλυτό,ιδίως αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ως αντισυλληπτική μέθοδο.
- Λόγω της ορμονικής σας κατάστασης,το στήθος σας είναι πιθανόν να βγάλει γάλα κατά τη διάρκεια της επαφής.Φροντίστε να το έχετε αποφορτίσει πριν τη σεξουαλική επαφή (να έχετε ταίσει το μωρό ή να το έχετε αφαιρέσει).
- Τώρα δεν είστε πια οι δυό σας,αλλά έχετε κι ένα μωράκι,που το πιο πιθανό είναι ότι θα κλάψει όταν δεν θα πρέπει.Να είστε προετοιμασμένοι γι' αυτό και να μην "χαλαστείτε" εύκολα.Αν η ιδέα και μόνο ότι το μωρό είναι στο διπλανό δωμάτιο σας προκαλει άγχος,φροντίστε να να το αφήσετε στη μητέρα σας ή σε κάποιο άλλο άτομο για το διάστημα εκείνο.Αυτό δεν σας κάνει κακούς γονείς,είστε ένα ζευγάρι που πρέπει να έχετε επαφή και μια υγιή σχέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου