Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Συναισθηματικές εναλλαγές κατά την εγκυμοσύνη



Mία εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πολλές χαρές και συγκινήσεις αλλά ταυτόχρονα να γεννήσει μεγάλες ανησυχίες.Ο αρχικός ενθουσιασμός,η ευτυχία και η ικανοποίηση συχνά συνοδεύεται και από πολλά δυσφορικά συναισθήματα όπως άγχος,θλίψη,σύγχυση,εξάντληση.Οι ένοχοι των συναισθηματικών αυτών σκαμπανεβασμάτων,τους τρεις τουλάχιστον πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης,δεν είναι άλλοι από τις σωματικές,συναισθηματικές και πρακτικές αλλαγές στη ζωή και καθημερινότητα μιας γυναικάς που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ένταση με την οποία βιώνονται τα παραπάνω δυσφορικά συναισθήματα.
 
Αρχικά,οι ορμονικές αλλαγές (προγεστερόνη και τα οιστρογόνα) επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάθεσή της γυναικάς,ενώ ταυτόχρονα βλέπει το σώμα της να αλλάζει κατά την κύηση,να αυξάνεται το βάρος της,να νιώθει πόνους και κράμπες τα οποία επηρεάζουν τη διάθεσή της. Παράλληλα αποφάσεις σχετικά με την επιλογή του γιατρού,διαμόρφωση του σπιτιού,μελλοντικά σχέδια,αλλαγές στις συνθήκες εργασίας,διατροφικές αλλαγές,φέρουν συνήθως την γυναίκα αντιμέτωπη με άγχος και μελαγχολία.
 
Το άγχος και η μελαγχολία συνήθως εκδηλώνονται με:
  • κλάμα
  • αίσθημα εξάντλησης
  • ευσυγκηνησία
  • αβεβαιότητα και φόβους
  • προβλήματα ύπνου
  • ευερεθιστότητα
  • εκνευρισμό
Τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά και εμφανίζονται στη πλειοψηφία των γυναικών.Είναι περισσότερο εμφανή το πρώτο τρίμηνο της κύησης και συνήθως υποχωρούν προοδευτικά στο δεύτερο τρίμηνο.Η πεποίθηση ότι η κύηση και η γέννα είναι η ευτυχέστερη στιγμή στη ζωή της γυναίκας είναι μύθος.Δεν θα πρέπει λοιπόν καμία γυναίκα να αισθάνεται αμήχανα ή ενοχικά γι' αυτά που σκέπτεται ή αισθάνεται.


Τί μπορεί η γυναίκα να κάνει για να βοηθήσει τον εαυτό της?
 
Προσέχοντας τη συναισθηματική κατάσταση του εαυτού σας μπορείτε να απαλύνετε τα συμπτώματα και να διατηρήσετε το ηθικό σας σε υψηλά επίπεδα.
Γι' αυτό λοιπόν:
  • Μην ανησυχείτε ιδιαίτερα για τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα ούτε με την ένταση των συναισθημάτων σας.Ας όψονται οι ορμόνες!
  • Αν έχετε φόβους,μην τους κρατάτε μέσα σας.Κουβεντιάστε τους με ανθρώπους της εμπιστοσύνης σας.Θα σας καταλάβουν και θα σας βοηθήσουν να τους ξεπεράσετε.
  • Ακούστε απαλή,χαλαρωτική μουσική.Κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε.Αφήστε τη φαντασία σας να σας ταξιδέψει σε ένα υπέροχο τοπίο και αφεθείτε στην ομορφιά του.
  • Μην νιώθετε ενοχές αν δεν μπορείτε να τα προλάβετε όλα και χρειάζεστε βοήθεια.
  • Κάντε καθημερινά πράγματα που σας δίνουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση,ακόμη και εάν είναι για λίγα μόνο λεπτά.
  • Ιεραρχείστε αυτά που έχετε να κάνετε.Αντισταθείτε στην παρόρμηση να κάνετε όσες περισσότερες υποχρεώσεις μπορείτε πριν έρθει το μωρό.
Αν νιώσετε ότι τα δυσφορικά συναισθήματα εμμένουν για αρκετό διάστημα ή επιδεινώνονται ή αν οι δικοί σας παρατηρήσουν αλλαγές στη διάθεση και συμπεριφορά σας μην διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
 
Η υποστήριξη είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου