Τα παιδιά που μεγαλώνουν παρέα με ένα ζώο έχουν συνήθως ενισχυμένη αυτοπεποίθηση,είναι πιο κοινωνικά και αν ζουν στο ίδιο σπίτι με ένα κατοικίδιο από τη βρεφική ηλικία,έχουν μειωμένα ποσοστά εμφάνισης κάποιων αλλεργιών.
Παράλληλα,οι γονείς επωμίζονται τη φροντίδα ενός ακόμη “παιδιού”..
Είστε προετοιμασμένοι για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβετε?
Η παρουσία ενός κατοικίδιου “ωριμάζει” πιο γρήγορα τα παιδιά,γιατί τους μαθαίνει άμεσα και αποτελεσματικά πώς να έχουν ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια,να αποδέχονται τη δέσμευση και να προστατεύουν τα αδύναμα μέλη.
Επιπλέον,ένα αγαπημένο ζώο θα κάνει θαύματα και στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας.
Καλά όλα αυτά θα συμφωνήσετε.Η συνύπαρξη του παιδιού με ένα ζωάκι είναι ότι καλύτερο για τη διαπαιδαγώγησή του!
Τί γίνεται όμως με τους γονείς?
Δεν παίρνουμε ποτέ ένα ζώο,γιατί θα κάνει καλό στο μικρό παιδί!
Οι γονείς είναι αυτοί που θα είναι υπεύθυνοι για τη βόλτα,για το καθάρισμα,για τις επισκέψεις στο κτηνίατρο,για την περίθαλψη,για όλα!
Όσο και να θέλει ένα παιδί να φροντίσει τον “καλύτερό του φίλο”,δεν μπορεί να το κάνει εξ ολοκλήρου,ακόμη και αν πρόκειται για ένα αξιόπιστο παιδί που έχει ήδη μάθει να μαζεύει τα παιχνίδια του,να τακτοποιεί το δωμάτιό του και να βάζει τα άπλυτα ρούχα του στο ειδικό καλάθι.
Ένα κατοικίδιο έχει έξοδα,κάποιος πρέπει να το πάει στον κτηνίατρο για σωστή παρακολούθηση και κάποιος πρέπει να φροντίσει ανάγκες που ένα παιδί όσο και να θέλει,δε μπορεί.
Να είστε σίγουροι λοιπόν,πώς για τα επόμενα χρόνια η πλειονότητα των ευθυνών θα βαρύνει αποκλειστικά τους δικού σας ώμους.
Έχετε συνειδητοποιήσει τις ευθύνες?
Όσο αποτελεσματική και αν είναι η παρουσία ενός ζώου στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού και όσο έντονα και αν ζητάει το παιδί σας να του πάρετε κάποιο ζώο,μην το κάνετε αναγκαστικά,αν πρώτα δεν απαντήσετε σε κάποια βασικά ερωτήματα.
- Αγαπάτε πραγματικά τα ζώα?
- Είναι η πρώτη φορά που θα το κάνετε?
- Υπάρχει κάποιος στην οικογένεια, που είναι αλλεργικός στις τρίχες?
- Πώς νιώθετε στην αίσθηση ενός σπιτιού γεμάτο τρίχες?
- Πόσες ώρες την ημέρα βρίσκεται κάποιος από την οικογένεια στο σπίτι?
- Κάνετε συχνά ταξίδια?
- Πόσο απασχολημένοι είστε?
- Είστε ενήμεροι για το τι σημαίνει καθημερινή φροντίδα και ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν?
- Πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε για τη φροντίδα και την περίθαλψή του?
- Τα παιδιά βαριούνται εύκολα..Για πόσο καιρό μπορείτε να δεσμευτείτε για τη φροντίδα του ζώου,που θα υιοθετήσετε?
Αν έχετε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω,τότε ναί,μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί το πρώτο του και κατάλληλο για τον τρόπο ζωής σας,ζωάκι.
Ένα κατοικίδιο θα είναι μια ευχάριστη παρέα και ένα ευπρόσδεκτο δώρο,που θα προσφέρει χαρά όχι μόνο στο παιδί,αλλά σε όλη την οικογένεια.
Σημαντικά οφέλη:
- Το παιδί απολαμβάνει αγάπη χωρίς αντάλλαγμα και παράλληλα μαθαίνει να μοιράζεται και να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του.
- Γίνεται περισσότερο υπεύθυνο και μαθαίνει να αντεπεξέρχεται σε καθημερινές υποχρεώσεις,όπως η βόλτα,το φαγητό,η καθαριότητα του χώρου του.
- Φροντίζοντας ένα ζώο δοκιμάζει τις δυνάμεις του και μαθαίνει να πειθαρχεί από αγάπη και όχι από φόβο.
- Αποκτά δεξιότητες.Το διάβασμα βιβλίων σχετικά με τη φροντίδα ενός ζώου και το παιχνίδι μαζί του βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού.
- Ένα ζώο,όπως π.χ. ο σκύλος,θα φέρει το παιδί σε καλύτερη επαφή με τη φύση και αυτό θα του προσφέρει αίσθημα ισορροπίας και ασφάλειας.
- Μέσα από την επαφή του με ένα ζώο το παιδί ανακαλύπτει ένα διαφορετικό κόσμο,μαθαίνει να συνυπάρχει μαζί του και κάτι ακόμη βασικότερο!Μαθαίνει να δέχεται και να σέβεται τη διαφορετικότητα.
- Το παιδί γίνεται κοινωνικό.Παίζει με το “φίλο” του,του λέει τα μυστικά του,τον αγκαλιάζει για να παρηγορηθεί.
- Τα κατοικίδια βοηθούν και τους μεγάλους!Οι θετικές επιπτώσεις της παρουσίας κατοικίδιων είναι πολύ σημαντικές και για τη σωματική και ψυχική υγεία των μεγαλύτερων μελών της οικογένειας.Έρευνες έχουν αποδείξει,ότι η παρουσία ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ελάττωση των πονοκεφάλων,στη μείωση των ψυχολογικών προβλημάτων και την ελάττωση του καθημερινού άγχους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου