Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πυρετός & μωρό

7 σημεία που ίσως δεν γνωρίζουμε.Κάθε ενόχληση που μπορεί να παρουσιάζει το μωρό μας,μας γεμίζει άγχος,ανησυχία και στενοχώρια.Μία από αυτές είναι και ο πυρετός.Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί πάντα φόβο στους γονείς.Οι γιατροί το αποκαλούν
"Πυρετοφοβία"!
 
 
Ο πυρετός αρχίζει από 38ο C!
 
Το μωράκι σας ξυπνά με κόκκινα μαγουλάκια.Αμέσως του βάζετε θερμόμετρο και δείχνει 37.7!

Να του δώσετε αμέσως αντιπυρετικό ή καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό σας? Όχι,τίποτε από τα δύο.Το μωράκι δεν έχει πυρετό! Η θερμοκρασία,ακόμη και στα βρέφη,κάτω των 38ο C,είναι μία φυσιολογική θερμοκρασία,που όπως και στους μεγάλους μπορεί να αυξηθεί λίγο για πολλούς λόγους,όπως π.χ. βαριά ρούχα,ζεστό μπάνιο. Ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας,μπορεί να αυξηθεί λίγο η θερμοκρασία του μικρού αργά το απόγευμα και να πέσει το πρωί.Έτσι,εκτός και αν το θερμόμετρο δείξει 38ο C ή παραπάνω,το παιδάκι σας δεν έχει πυρετό.
 
Αιτίες πυρετού!
 
Ο πυρετός που οφείλεται σε ιό,συμβαίνει όταν ο οργανισμός «μάχεται» ένα ιό,όπως της γρίπης ή του απλού κρυολογήματος.Αυτός ο πυρετός συνήθως κρατά 3 ημέρες,η χορήγηση αντιβιοτικού δεν ωφελεί σε τίποτε και δεν πρέπει να χορηγείται. Αντίθετα όταν ο πυρετός οφείλεται σε μικρόβιο,που μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα,πνευμονία ή κάποια λοίμωξη,τότε η αντιβίωση είναι υποχρεωτική. Γενικά αν ο πυρετός του μωρού,κρατήσει πάνω από τρεις μέρες,πρέπει να το δει ο γιατρός του.
 
Βρέφος κάτω των 3 μηνών!
 
Εάν το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών,ο πυρετός,πάνω από 38ο C,πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.Επικοινωνήστε με το γιατρό του μωρού σας και πηγαίνετε στο νοσοκομείο ακόμη και αν είναι μεσάνυχτα.Μην δώσετε αντιπυρετικό,εκτός αν το πει ο γιατρός σας,δεν πρέπει να καλυφτούν οποιαδήποτε συμπτώματα πριν την εξέταση του βρέφους.
Υπάρχουν δύο λόγοι για την επείγουσα αντιμετώπιση του πυρετού σε αυτή την ηλικία.Πρώτον το προστατευτικό στρώμα των κυττάρων μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι πολύ λεπτή σε νεαρά βρέφη.Αυτό σημαίνει ότι σε μία λοίμωξη το μικρόβιο μπορεί να «περάσει» και να προκαλέσει πολύ γρήγορα βλάβη. Επίσης τα βρέφη δεν δείχνουν σημάδια σοβαρής λοίμωξης,όπως κάνουν τα μεγαλύτερα μωρά.Είναι τρομακτικό ακόμη και να το σκεφτούμε,αλλά ένα βρέφος μπορεί να αναπτύξει λοίμωξη του αίματος (σηψαιμία) χωρίς να εμφανίσει τυπικά συμπτώματα. Αν ο πυρετός είναι ιογενής,δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.Αλλά δεν μπορούμε να το καταλάβουμε χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και ούρων.
 
Μέτρηση θερμοκρασίας!
Μπορεί να μην σας αρέσει η μέθοδος αυτή,αλλά είναι η πιο ακριβής.Μιλάμε για την μέτρηση του πυρετού από το ορθό.Ο παιδίατρος θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να παίρνετε τη θερμοκρασία του μωρού σας σωστά.

Προσέξτε τα συμπτώματα!
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όσο υψηλότερος είναι ο πυρετός,τόσο πιο βαριά είναι το παιδί.Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ένα μωράκι με 39.5ο C μπορεί να είναι άνετο,ευχαριστημένο και να παίζει στο κρεβατάκι του,ενώ ένα μωρό με 37.5ο C να είναι δύστροπο,κουρασμένο και να θέλει συνέχεια αγκαλιά. Γι
' αυτό οι παιδίατροι συμβουλεύουν: «Προσέξτε τα συμπτώματα και όχι τον πυρετό. Επίσης μην ξεχνάτε ότι ο πυρετός στην πραγματικότητα βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει την αρρώστια.»
 
Σύνεση στη χορήγηση φαρμάκων!
 
Στο σπίτι χρησιμοποιείστε με σύνεση τα φάρμακα.Δοκιμάστε να ρίξετε τον πυρετό με τον «παλιό καλό τρόπο» του χλιαρού μπάνιου!

Εάν το μωρό σας αντιδρά έντονα,τότε μπορείτε να του δώσετε αντιπυρετικό,πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.
  • Καθορίζουμε τη δόση του φαρμάκου όχι μόνο με την ηλικία του μωρού αλλά κυρίως με το βάρος του.
  • Δεν δίνουμε ποτέ ασπιρίνη.Έχει συσχετιστεί με το σύνδρομο Reye,μία σπάνια αλλά σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα κατάσταση.
  • Ποτέ μην ξυπνήσετε το μωρό που κοιμάται ήρεμα για να του δώσετε αντιπυρετικό.Αν κοιμάται ήσυχα,μπορείτε να ξεκουραστείτε και εσείς!
 
Ο πυρετός δεν προκαλεί ζημιά.Ακόμη και στην περίπτωση σπασμών από τον πυρετό,ποτέ δεν έχει αναφερθεί καμία βλάβη στο μωρό.
 
Ο πυρετός είναι μία υγιής αντίδραση!
 
Όταν έχετε αγκαλιά το μωράκι σας και έχει πυρετό,μη φοβάστε.Θυμηθείτε ότι ο πυρετός είναι σημάδι υγείας.Είναι η μέθοδος του οργανισμού να «πολεμά για να αποκρούσει τους εισβολείς του!» Μπορεί να μην είναι ευχάριστο..Αλλά τουλάχιστον μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας κάνει ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου