Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η τέλεια βάφτιση..Τα μυστικά της οργάνωσης!

Πλησιάζει ο καιρός που θα βαπτίσετε το μωρό σας και είστε αγχωμένες με την προετοιμασία..Σε ανοιχτό ή κλειστό κύκλο?
Πορτοκαλί ή ροζ προσκλητήριο?
Χειροποίητη μπομπονιέρα φουστανάκι ή οικολογική μπομπονιέρα με δωράκι?
Πάρτι στον κήπο της γιαγιάς ή πάρτι σε ένα όμορφο κτήμα?
Στολισμός με μπαλόνια ή με λουλούδια?
Και οι μικροί καλεσμένοι πώς θα απασχοληθούν?Με πρόγραμμα clown,ταχυδακτυλουργού ή τρελοεπιστήμονα?
Ένα είναι σίγουρο!Για να πάνε όλα τέλεια αυτή τη μεγάλη μέρα απαιτείται χρόνος,φαντασία,ευρηματικότητα,μα πάνω από όλα σωστή οργάνωση.Άλλωστε,είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να κανονίσετε ως γονείς,για να είναι όλα ξεχωριστά στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του παιδιού σας.



Πάρτε,λοιπόν,χαρτί και μολύβι και προγραμματίστε,οργανώστε όσο καλύτερα μπορείτε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της όμορφης και γιορτινής μέρας.
Ας δούμε,όμως,ένα - ένα τα μυστικά της καλής οργάνωσης:
  • Ο καθορισμός συγκεκριμένου οικονομικού προϋπολογισμού
  • Η απόφαση για το πότε και το πού θα γίνει η βάπτιση
  • Η ώρα της βάπτισης
  • Ο αριθμός των καλεσμένων
  • Αν υπάρχουν μικροί καλεσμένοι
  • Ποιος θα είναι ο νονός
  • Τα δικαιολογητικά και τα διαδικαστικά
  • Οι υποχρεώσεις των νονών
  • Οι υποχρεώσεις των γονιών
  • Ο στολισμός της εκκλησίας και του χώρου που θα γίνει το πάρτι
  • Τα προσκλητήρια και οι μπομπονιέρες
  • Τα γλυκά της βάπτισης και η τούρτα
  • Η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση
  • Τι θα ακολουθήσει μετά τη βάπτιση
  • Ο επαγγελματίας dj, αν ακολουθήσει πάρτι
  • Η απασχόληση των μικρών καλεσμένων στο πάρτι
  • Η αγορά του δώρου στο νονό
Το πιο σημαντικό βήμα στην οργάνωση μιας βάπτισης είναι ο καθορισμός του ποσού που μπορείτε να ξοδέψετε,χωρίς να “στριμωχτείτε” άσχημα οικονομικά για τα επόμενα χρόνια.Ένα προκαθορισμένο ποσό θα αποτελέσει έναν πολύτιμο και χρήσιμο οδηγό για τα επόμενα βήματά σας,γιατί οι εναλλακτικές είναι πολλές και οι εντυπωσιακές προτάσεις των επαγγελματιών θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα.
Αν δυσκολεύεστε οικονομικά,συζητήστε με τους γονείς σας και τα πεθερικά σας για να δείτε αν μπορούν - και σε πιο βαθμό - να σας βοηθήσουν στα έξοδα.

Πολύ βασικό ρόλο έχουν η ημερομηνία και ο τόπος που θα γίνει η βάπτιση,γιατί απαιτούν ειδική οργάνωση.Θα γίνει στην ενορία σας,σε κάποιο γραφικό εκκλησάκι στην πόλη ή την εξοχή,στον τόπο καταγωγής του συζύγου σας ή το δικό σας,σε κάποιο αγαπημένο νησί?
Όταν αποφασίσετε για την εκκλησία,τότε θα μπείτε στο πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας:την ημερομηνία και το κλείσιμο της εκκλησίας.
Να ξέρετε,ότι όσο πιο “δημοφιλής” είναι μια εκκλησία,τόσο νωρίτερα πρέπει να φροντίσετε να την κλείσετε (ακόμη και 5 - 6 μήνες νωρίτερα).
Αν η βάπτιση πρόκειται να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα και πριν τον Ιούλιο,θα δυσκολευτείτε να βρείτε ανοιχτές ημερομηνίες,γιατί οι περισσότερες βαπτίσεις γίνονται σ’ αυτή την περίοδο.Οι υπόλοιπες γίνονται στις αρχές του φθινοπώρου.
Επίσης,αν θέλετε να κάνετε τη βάπτιση το απόγευμα θα συναντήσετε μεγάλη δυσκολία στο κλείσιμο της ημερομηνίας,γιατί και οι τελέσεις των γάμων ξεκινούν συχνά μετά τις 6.Βέβαια,πολλοί προτιμούν να κάνουν τη βάπτιση πρωινές ώρες,για να μην αποδιοργανώνουν το πρόγραμμα του μωρού με ένα βραδινό ξεφάντωμα.Όμως,σχετικά με την ώρα,αν θα είναι πρωί ή απόγευμα,αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το τι θα επακολουθήσει.
Αν,για παράδειγμα,μετά την τελετή προσφέρετε ένα κοκτέιλ στο σπίτι σας,η βάπτιση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα.Αν,όμως,ακολουθήσει κάποιο πάρτι ή τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο,τότε η βάπτιση είναι καλύτερα να οριστεί κατά τις 6 - 7 το απόγευμα ή 12 το μεσημέρι,ώστε να μη μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελετή ως τη δεξίωση.Στην περίπτωση που απλά προσφέρετε ένα γλυκό στους καλεσμένους σας στο προαύλιο της εκκλησίας,δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχωθείτε για την ώρα της βάπτισης.
Για τον καθορισμό της ώρας πολλοί γονείς λαμβάνουν υπόψη τους το καθημερινό πρόγραμμα του μωρού,δηλαδή ποιές ώρες κοιμάται,πότε τρώει,πότε είναι πιο χαλαρό και ευδιάθετο.Έτσι,ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες το μωρό να είναι αναστατωμένο και εκνευρισμένο.


Ποιός θα βάλει το λάδι?

Θα είναι νονά ή νονός; Ένας ή περισσότεροι; Μικροί ή μεγάλοι; Το ζευγάρι που σας πάντρεψε ή κάποιοι συνεργάτες; Φίλος ή συγγενής; Ο κατάλογος δεν έχει τέλος και οι επιλογές είναι πολλές. Όμως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να επιλέξετε έναν άνθρωπο -που ως πνευματικός πατέρας του παιδιού σας- θα δημιουργήσει μια στενή σχέση μαζί του.
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια σχέση ζωής και στοργής, που απαιτεί δουλειά από όλες τις πλευρές, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι αμοιβαία η εκτίμηση και ουσιαστική η επικοινωνία. Επομένως, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του προσώπου αυτού.
Ο άνθρωπος τον οποίο θα τιμήσετε με την πρότασή σας πρέπει να ανήκει στο στενό κύκλο σας, να τον συμπαθείτε, να ταιριάζει στην προσωπικότητα και στη νοοτροπία σας και το κυριότερο: να αγαπά τα παιδιά! Πολύ συχνά κάποιοι γονείς επιλέγουν ένα μέλος από την οικογένεια να αναλάβει αυτό το ρόλο, για να είναι σίγουροι πως θα είναι πάντα κοντά στο παιδί, καθώς εκείνο θα μεγαλώνει.
Σε άλλες περιπτώσεις επιλέγεται για νονός ένα παιδί, που θα ασκεί τα καθήκοντα με τη βοήθεια των γονιών του, ενώ υπάρχουν και οι λεγόμενες “κοινωνικές κουμπαριές”, όπου νονός γίνεται κάποιος επαγγελματικός συνεργάτης ή ακόμη και ένα πολιτικό πρόσωπο.
Η επιλογή του νονού είναι φυσικά δική σας, έχετε όμως υπόψη πως αν επιλέξετε πρόσωπο πέρα από το στενό σας κύκλο, καλό είναι να υπάρχει και ένας δεύτερος νονός, ο οποίος θα βρίσκεται πάντα κοντά στο παιδί.
Αφού καταλήξετε στον ιδανικό νονό, ας φροντίσετε αρκετό καιρό πριν από τη βάπτιση να τον φέρετε σε επαφή με το μικρό σας αγγελούδι. Έτσι, θα εξοικειωθεί μαζί του και την ώρα του μυστηρίου το μικρό σας θα έχει κάποιες πιθανότητες να είναι λίγο ήρεμο...

Τα δικαιολογητικά και τα διαδικαστικά!

Αφού συνεννοηθείτε με την οικογένειά σας και το νονό ή τη νονά και ορίσετε την ώρα και την ημέρα που σας βολεύει,θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά,άλλωστε και η βάπτιση έχει τη γραφειοκρατία της!Αν καταλήξετε στην εκκλησία της ενορίας σας,πριν την επισκεφθείτε,πρέπει να έχετε προμηθευτεί μια ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του παιδιού με την επισήμανση για τη βάπτιση.
Αυτή θα την πάρετε από το ληξιαρχείο στο οποίο δηλώσατε τη γέννηση του παιδιού.Στην περίπτωση που επιλέξετε εκκλησία άλλης περιοχής,πρέπει να έχετε μαζί σας εκτός από το έγγραφο του ληξιαρχείου και ένα παραπεμπτικό από την εκκλησία της ενορία σας.Για τη μεταβίβαση θα σας ζητηθεί να πληρώσετε στην ενορία σας ένα χαρτόσημο.
Όταν θα κλείσετε την εκκλησία καλό είναι να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό γάμου και τις αστυνομικές σας ταυτότητες.Να ξέρετε,ότι πριν το μυστήριο θα πρέπει να υπογράψετε για το όνομα και το θρήσκευμα του μωρού.Συγχρόνως,θα δηλώσουν τα στοιχεία τους και θα υπογράψουν και οι νονοί.Οι νονοί θα πληρώσουν και τα έξοδα της εκκλησίας,γι' αυτό καλό είναι να φροντίσετε να μάθετε έγκαιρα το ποσό,το οποίο διαφέρει σημαντικά από εκκλησία σε εκκλησία.
Μετά την τελετή,θα σας δώσουν από την εκκλησία ένα πιστοποιητικό βάπτισης,το οποίο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να δηλώσετε στο ληξιαρχείο όπου ανήκετε,για να καταχωριστεί το παιδί με το όνομά του.Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρώνετε πρόστιμο.Στο ληξιαρχείο πρέπει να προσέλθουν και οι δυο γονείς με τις αστυνομικές τους ταυτότητες.Αν δε μπορεί να παρευρεθεί ο ένας,απαιτείται εξουσιοδότηση.


Οι υποχρεώσεις των νονών!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή των βαπτιστικών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην τελετή.Η αγορά των ρούχων,της λαμπάδας και του σταυρού είναι υποχρέωση των νονών,όπως και τα υπόλοιπα απαραίτητα της βάπτισης:τα λαδόπανα,οι πετσέτες,το σαπούνι και το μπουκάλι για το λάδι,τα κεριά,τα μαρτυρικά,οι κάλτσες,τα παπούτσια και βέβαια το βαπτιστικό κουτί.
Το βαπτιστικό κουτί έχει το ρόλο του “μεταφορέα” όλων των αναγκαίων ρούχων και αξεσουάρ.Εκεί μέσα θα τακτοποιηθούν όλα όμορφα,ώστε να μεταφερθούν με άνεση στην εκκλησία.Τα κουτιά αυτά είναι πολύ περιποιημένα,κατασκευασμένα από διάφορα υλικά (σκληρό χαρτόνι,ξύλο,ψάθα,πλεξιγκλάς κ.ά.),έχουν διάφορα σχήματα και ποικίλα σχέδια (π.χ. μπαουλάκι,αποθηκευτικό κουτί,παιχνίδι,αυτοκινητάκι ή και βαλίτσα) και είναι διακοσμημένα έτσι ώστε να ταιριάζουν με τα βαπτιστικά.Συνήθως στο κατάστημα που οι νονοί θα αγοράσουν τα ρούχα,θα βρουν και τα αξεσουάρ,αλλά και το κουτί.
Αν η νονά ή ο νονός είναι πραγματικά κολλητή /ός φίλη /ος ή στενός συγγενής σας και η σχέση σας είναι ήδη οικεία,μπορείτε να κάνετε τις αγορές μαζί και να μπορέσετε να επέμβετε διακριτικά στο θέμα του κόστους,βάζοντας κάποιο φρένο στην παρόρμηση που έχουν οι περισσότεροι νονοί να αγοράζουν ό,τι πιο ακριβό για την ημέρα της βάπτισης.Αν η σχέση σας δεν είναι τόσο στενή,αφήστε κάθε πρωτοβουλία για τις αγορές στους νονούς.Και στις δυο περιπτώσεις,επειδή εκείνοι θα πληρώσουν και τα έξοδα της εκκλησίας,θα πρέπει να τους ενημερώσετε έγκαιρα για το απαιτούμενο ποσό,το οποίο όπως είδαμε και προηγουμένως διαφέρει σημαντικά από εκκλησία σε εκκλησία.
Σε γενικές γραμμές,οι τιμές των βαπτιστικών σετ ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα,το σχέδιο και τη φίρμα,αλλά και από το εάν συνοδεύονται από έξτρα αξεσουάρ (πανωφόρι,τσαντάκι,ζακέτα κ.ά.). Η βόλτα στα καταστήματα θα σας εκπλήξει με την ατέλειωτη ποικιλία,τις ευφάνταστες προτάσεις και τα χαριτωμένα ρουχαλάκια σε ρομαντικά,αλλά και μοντέρνα σχέδια.

Η επιλογή των βαπτιστικών είναι η χαρά της νονάς!
Αέρινα ή κλασικά,λιτά ή πιο στολισμένα,μικροσκοπικά,αλλά εντυπωσιακά,λευκά ή πολύχρωμα,γαλάζια ή ροζ,η τεράστια ποικιλία θα σας...μπερδέψει.
Αν είστε νονά,αφιερώστε αρκετές μέρες για να κάνετε έρευνα αγοράς και να δείτε προτάσεις από πολλές εταιρείες.
Ζητήστε από τους γονείς κάποιες πληροφορίες πριν καταλήξετε σε κάποιο σχέδιο βαπτιστικών,γιατί μπορεί να θέλουν να δώσουν ένα ιδιαίτερο ύφος στην όλη τελετή.Π.χ. ρομαντικό με νεράιδες αν είναι κοριτσάκι,ναυτικό στυλ αν είναι αγοράκι κ.ά.Ο στολισμός του ναού,καθώς και το σχέδιο και τα χρώματα στις μπομπονιέρες πρέπει να δένουν αρμονικά με τα ρούχα,τη λαμπάδα και τα μαρτυρικά.
Επίσης,λάβετε υπόψη την ηλικία που θα έχει το μωρό την περίοδο της βάπτισης,ώστε να του έρχονται σωστά τα ρουχαλάκια του.Κάποιοι νονοί επιλέγουν να αγοράζουν τα ρούχα ένα νούμερο μεγαλύτερα,ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να τα φορέσει και σε κάποιες άλλες περιστάσεις.
Σκεφτείτε ακόμη τις επιλογές σας ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.Αν η βάπτιση γίνει αρχές Μαΐου με αρχές Ιουνίου ή το φθινόπωρο,πιθανόν να χρειαστεί να συμπληρώσετε τα βαπτιστικά με ένα ελαφρύ μπουφάν ή κάποια ζακετούλα για την περίπτωση που έχει ψύχρα την ημέρα της τελετής. Επίσης,καλό είναι να αφήσετε για το τέλος την αγορά των παπουτσιών,ειδικά αν το μωράκι είναι πάνω από ενός έτους,ώστε να του κάνουν σωστά στα ποδαράκια του.


Οι υποχρεώσεις των γονιών!

Το μυστικό,για να γίνουν όλα όπως πρέπει, είναι η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και οι πρακτικές επιλογές.Όπως είδαμε προηγουμένως,οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την επιλογή της εκκλησίας και της ημερομηνίας που θα γίνει το μυστήριο, ενώ πρέπει να φροντίσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.Πέρα από αυτά,που είναι σταθερά για κάθε βάπτιση,αρχίζει η ποικιλία των επιλογών.Ας δούμε,όμως,αναλυτικά ποια είναι η συμβολή των γονέων στην οργάνωση της βάπτισης.
Αφού οριστικοποιήσετε την ημερομηνία,περίπου τρεις μήνες νωρίτερα,θα πρέπει να ασχοληθείτε με τη λίστα των καλεσμένων (των δικών σας, αλλά και των νονών) και τις προσκλήσεις.Ο οικονομικός προϋπολογισμός σας θα καθορίσει αν θα κάνετε μια βάπτιση σε κλειστό οικογενειακό κύκλο ή με πολύ κόσμο.
Αρχικά θα πρέπει να καταλήξετε για το ύφος της βάπτισης,το οποίο μπορεί να κινείται γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα (π.χ. θαλασσινή διακόσμηση,λουλουδένιος κήπος,μικρός πειρατής,πολύχρωμες πεταλούδες,νεράιδες του δάσους κ.ά.),για να δημιουργήσετε μια πιο παιχνιδιάρικη,αλλά και γιορτινή ατμόσφαιρα.Να θυμάστε,ότι τόσο τα προσκλητήρια όσο και οι μπομπονιέρες πρέπει να συμβαδίζουν σε θέμα,ύφος και χρώμα με τον κεντρικό άξονα διακόσμησης που έχετε επιλέξει.
Μπορεί να έχετε ενημερώσει προφορικά τους φίλους και τους κοντινούς συγγενείς για την ώρα και την ημερομηνία της βάπτισης,πρέπει όμως να τους ενημερώσετε και επίσημα,στέλνοντάς τους τα προσκλητήρια.Για να είστε σίγουρες πως δεν θα ξεχάσετε κάποιον,γράψτε όλα τα ονόματα συγγενών και φίλων που θέλετε να έχετε κοντά σας.Αν πρόκειται να στείλετε κάποια προσκλητήρια ταχυδρομικώς,σιγουρευτείτε ότι οι διευθύνσεις που έχετε είναι σωστές.Έχετε υπόψη σας,πως τα προσκλητήρια πρέπει να έχουν παραδοθεί στους παραλήπτες τους,τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη καθορισμένη ημερομηνία.
Θα επισκεφθείτε αρκετά καταστήματα που τυπώνουν προσκλητήρια,θα δείτε κάποια δείγματα δουλειάς και θα ζητήσετε προσφορές για το κόστος.Η ποικιλία σε χαρτιά,τα περίεργα τυπώματα,τα όμορφα διακοσμητικά και τα έξυπνα στιχάκια θα σας δυσκολέψουν στην τελική επιλογή σας.Αν είστε απαιτητικοί,θα πρέπει να επισκεφθείτε αρκετά τυπογραφεία,μέχρι να καταλήξετε.
Βεβαιωθείτε,ότι δίνετε σαφείς οδηγίες για τη μέρα και την ώρα του μυστηρίου και μην παραλείψετε,επίσης,να σημειώσετε στο προσκλητήριο τι θα ακολουθήσει μετά το μυστήριο.Αν σκοπεύετε να κάνετε τραπέζι ή δεξίωση,ο καλεσμένοι σας θα πρέπει να το γνωρίζουν,για να κανονίσουν το πρόγραμμά τους.
Στις δικές σας υποχρεώσεις είναι επίσης οι μπομπονιέρες,αλλά και τα γλυκά που προσφέρονται μαζί τους,για να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας για την παρουσία τους.Επειδή η μπομπονιέρα θα θυμίζει σε όλους τη βάπτιση του παιδιού σας,καλό είναι να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με το θέμα της επιλογής.Στα καταστήματα θα βρείτε τεράστια ποικιλία,όχι μόνο από σχέδια,αλλά και από τιμές.
Μια καλή ιδέα είναι να διαλέξετε δύο διαφορετικές:άλλη για τους μεγάλους και άλλη για τα παιδιά. Ειδικά για τα παιδιά,μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κάποιο λιλιπούτειο παιχνίδι ή κάποιο όμορφο διακοσμητικό.Επιπλέον,να θυμάστε ότι ο αριθμός των κουφέτων που εμπεριέχονται σε κάθε μπομπονιέρα πρέπει να είναι μονός.
Για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή,είναι καλό να τις έχετε παραγγείλει ένα μήνα πριν τη βάπτιση. Τέλος,υπολογίστε να παραγγείλετε μερικές μπομπονιέρες παραπάνω,για να δώσετε σε κάποιους ανθρώπους που δεν θα παρευρεθούν.
Αν ακολουθήσετε την παράδοση,θα συνοδέψετε τις μπομπονιέρες και με ένα γλυκό.Αν στον τόπο καταγωγής σας υπάρχει κάποιο παραδοσιακό γλυκό που προσφέρεται σε βαφτίσεις,προτιμήστε το.
Αν η τελετή γίνεται το καλοκαίρι,προτιμήστε κάποιο γλυκό που δεν επηρεάζεται άμεσα από τη ζέστη και δε λερώνει,αφού οι καλεσμένοι σας θα το απολαύσουν έξω από την εκκλησία.Μην ξεχάσετε,επίσης,να τους προσφέρετε και γιορτινές χαρτοπετσέτες,για να τους διευκολύνετε.
Αν μετά την τελετή κάνετε τραπέζι,στο οποίο είναι όλοι καλεσμένοι,μπορείτε να προσφέρετε εκεί το γλυκό ή να κόψετε την τούρτα.Μην απευθυνθείτε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο την τελευταία στιγμή. Ειδικά αν η βάπτιση έχει κάποιο θεματικό άξονα,θα πρέπει να δείτε πολλά δειγματολόγια,μέχρι να αποφασίσετε για την ιδανική τούρτα τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση!


Οι γονείς οργανώνονται!

Τι πρέπει να κάνετε,για να πάνε όλα βάσει προγράμματος?
5 μήνες πριν
  • Επιλέξτε την εκκλησία και κλείστε έγκαιρα την ημερομηνία και την ώρα της βάπτισης.
  • Αποφασίστε για το αν θα ακολουθήσει party και σκεφθείτε ιδέες για το χώρο που επιθυμείτε να γίνει.
  • Οι επιλογές του χώρου καλύπτουν όλα τα γούστα:κτήμα,εστιατόριο,πολυχώρος και ξενοδοχείο.
  • Συμφωνήστε ποιοι θα είναι οι νονοί του παιδιού σας και ανακοινώστε τους τα νέα.
4 μήνες πριν
  • Αναζητήστε τον κατάλληλο φωτογράφο και εικονολήπτη.
  • Συντάξτε με το σύντροφο και τους γονείς σας τη λίστα των προσκεκλημένων για την εκκλησία και το party.
  • Αναζητήστε το ζαχαροπλαστείο από το οποίο θα παραγγείλετε την τούρτα και τα γλυκά που θα προσφέρετε μαζί με τη μπομπονιέρα.Υπολογίστε περισσότερα κομμάτια καλού κακού και διαλέξτε γλυκά που συμφωνούν με την εποχή.Προτιμήστε ατομικά γλυκά σε πλαστικό,για να μη λερωθούν οι καλεσμένοι.
  • Αν ο καιρός είναι ζεστός,μπορείτε να ζητήσετε από κάποιο catering να σας στείλει ένα παραδοσιακό αμαξάκι παγωτού,που θα κερνάει λαχταριστές γεύσεις μικρούς και μεγάλους.
  • Αναζητήστε το χώρο του party,πάρτε τις προσφορές σας και αφού καταλήξετε σ’ εκείνον που σας αρέσει περισσότερο,κλείστε τον για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Βρείτε τον τροφοδότη σας.Ζητήστε πληροφορίες για το πακέτο της τιμής που σας προτείνει και τις υπηρεσίες που παρέχει (menu,service,διακόσμηση,εξοπλισμός).
3 μήνες πριν
  • Επισκεφθείτε μαζί με τους νονούς (αν έχετε στενή σχέση) καταστήματα με βαπτιστικά και δείτε τις συλλογές σε χρώματα και σχέδια.
  • Ψάξτε για τον ειδικό που θα καλύψει μουσικά το party.Μπορεί να είναι μεμονωμένα κάποιος dj ή κάποια εταιρεία μουσικής κάλυψης δεξιώσεων.
  • Ψάξτε για διευθύνσεις καταστημάτων με μπομπονιέρες και προσκλητήρια.
2 μήνες πριν
  • Εκδώστε τα δικαιολογητικά της βάπτισης.
  • Οριστικοποιήστε τη λίστα των καλεσμένων.
  • Παραγγείλετε τα προσκλητήρια.
  • Επισκεφθείτε το ανθοπωλείο που θα αναλάβει το στολισμό της εκκλησίας και του χώρου της δεξίωσης και περιγράψτε τη διακόσμηση που επιθυμείτε.
  • Παραγγείλετε τις μπομπονιέρες και το βιβλίο των ευχών.
  • Αφού δείτε φωτογραφίες και πάρετε ιδέες από παιδικές τούρτες,δώστε την παραγγελία για τη δική σας.
1 μήνα πριν
  • Ταχυδρομήστε τις προσκλήσεις.
  • Επιλέξτε τα δώρα των κουμπάρων σας,για να δείξετε τη χαρά σας για την απόφασή τους να βαπτίσουν το παιδί σας,αλλά και την εκτίμησή σας στο πρόσωπό τους.
2 εβδομάδες πριν
  • Σχεδιάστε το πλάνο των θέσεων στο party και γράψτε τις κάρτες ονομάτων για τη θέση κάθε καλεσμένου.
1 εβδομάδα πριν
  • Δώστε τον τελικό αριθμό των καλεσμένων στον τροφοδότη σας.
  • Συνεννοηθείτε με φίλους σας που έχουν μεγαλύτερα παιδιά για να αναλάβουν να μοιράσουν τα μαρτυρικά,τις μπομπονιέρες και τα γλυκά στο τέλος του μυστηρίου.
  • Αναθέστε σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο να συγκεντρώνει και να μεταφέρει στο αυτοκίνητο τα δώρα που θα σας φέρνουν οι καλεσμένοι στην εκκλησία,για να μη χαθούν.
  • Αν βαπτίζετε το δεύτερο παιδί σας,μερικές ημέρες νωρίτερα εξηγήστε στο πρωτότοκο παιδί όλα όσα πρόκειται να συμβούν.Μην το απομακρύνετε από τη σκηνή.Αντίθετα,αναθέστε του καθήκοντα για να νιώσει και εκείνο ότι συμμετέχει.Φροντίστε,επίσης,όσο μπορείτε να του συμπαραστέκεστε.Όπως και να το κάνουμε,θα είναι αρκετά δύσκολο για αυτό,καθώς η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στο μωρό.
1 μέρα πριν
  • Σιγουρευτείτε,ότι έχετε παραλάβει τις μπομπονιέρες και τις λαμπάδες και ξεκαθαρίστε ποιος θα τις φέρει στην εκκλησία.
  • Βεβαιωθείτε,ότι κάποιο κοντινό πρόσωπο θα αναλάβει το βιβλίο των ευχών.

Η μέρα της βάπτισης

  • Ξυπνήστε το πρωί το μωράκι σας και δώστε του την ευκαιρία να απολαύσει ένα χαλαρό μπανάκι και το πρωινό του.
  • Αναθέστε σε ένα κοντινό σας πρόσωπο,να αναλάβει να συγκεντρώσει όλα σας τα πράγματα μετά το μυστήριο (πετσέτες, λαμπάδα, κ.ά.),γιατί εσείς θα είσαστε απασχολημένοι με πολλά θέματα.

 

Χρήσιμες συμβουλές για την τελετή!

Τόσο στην εκκλησία που θα γίνει η τελετή όσο και στο πάρτι που θα οργανώσετε μετά,πρέπει να δώσετε στο στολισμό την αξία που του πρέπει.Ανάλογα πάντα με τα οικονομικά σας,έχετε πολλές επιλογές.Μπορείτε να παραγγείλετε ανθοστήλες ή μπουκέτα με τα αγαπημένα σας λουλούδια,για να στολίσετε το ναό - τα οποία μετά θα μεταφέρετε στο χώρο του πάρτι.Φροντίστε,όμως,οι συνθέσεις των λουλουδιών,τα είδη και τα χρώματα να δένουν με το σκηνικό.
Κάποιοι γονείς προτιμούν το στολισμό με μπαλόνια.Τα πολύχρωμα μπαλόνια,πρωταγωνιστές σε κάθε παιδική εκδήλωση,μπορούν να δώσουν ένα πιο παιχνιδιάρικο ύφος στην ατμόσφαιρα.Οι επιλογές που θα βρείτε στην αγορά είναι πολλές,αφού υπάρχουν πολλά σχέδια:με το όνομα του παιδιού,με σχήματα λουλουδιών,με ήρωες κινουμένων σχεδίων,αεροπλανάκια,δέντρα,μπαλόνια - πινιάτες κ.ά.
Αν θέλετε ο χώρος να αποκτήσει μια παραμυθένια ατμόσφαιρα και αν διαθέτετε έξτρα χρήματα,μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα επαγγελματία οργανωτή εκδηλώσεων για να επιμεληθεί τη διακόσμηση.Αν τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν και αν “πιάνουν τα χέρια σας”,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τούλι,μεταξωτές κορδέλες ή υφάσματα στα χρώματα που σας αρέσουν και να τα συνδυάσετε με κάποια διακοσμητικά (π.χ. νεράιδες,πειρατές,πεταλούδες,κοχύλια,αστερίες,καραβάκια,λουλούδια κ.ά.),για να στολίσετε το χώρο έξω από την εκκλησία ή το χώρο του πάρτι.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της τελετής είναι οι φωτογραφίες και το βίντεο.Κάποιοι γονείς φαντάζονται,ότι η επιλογή του φωτογράφου και του εικονολήπτη που θα καλύψουν τη βάπτιση,είναι εύκολη υπόθεση..Δεν είναι όμως!
Αρκεί να σκεφθείτε,ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι θα απαθανατίσουν τις ευτυχισμένες στιγμές του παιδιού σας σε μια μοναδική και ανεπανάληπτη στιγμή της ζωής του.
Οι φωτογραφίες και το βίντεο της βάπτισης είναι ένα δώρο μεγάλης συναισθηματικής αξίας για το παιδί σας και πρέπει να είστε σίγουροι,οτι αυτοί που θα το αναλάβουν,θα το κάνουν με επαγγελματισμό και συνέπεια.Απευθυνθείτε στο φωτογράφο του γάμου σας,αν έχετε μείνει ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς του.Διαφορετικά,συμβουλευτείτε φίλους που ήδη έχουν βαπτίσει τα παιδιά τους και έχουν μείνει ευχαριστημένοι από το ταλέντο και την ποιότητα των επαγγελματιών με τους οποίους συνεργάστηκαν.
Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα,κλείστε ραντεβού σε διάφορα φωτογραφικά στούντιο και ζητήστε να δείτε δουλειές.Στην έρευνα αγοράς που θα κάνετε,φροντίστε να συζητήσετε αναλυτικά για τις απαιτήσεις σας.Θέλετε πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες ή πιο αυθόρμητες?
Θέλετε έγχρωμες,αλλά και ασπρόμαυρες φωτογραφίες?
Θα προτιμούσατε να περάσουν από το σπίτι πριν την εκκλησία?
Θέλετε να καλύψουν κάποιες ώρες και από το πάρτι ή τη δεξίωση?
Πόσα αντίτυπα φωτογραφιών και πόσα dvd θα σας παραδώσουν και πότε?
Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα,φροντίστε η προσφορά τους να ικανοποιεί απολύτως τις ανάγκες σας και να έχει σαφώς διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια.Ο φωτισμός στην εκκλησία δεν είναι ο ιδανικός,οπότε οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να καταγράψουν τις στιγμές σας πρέπει να το έχουν ξανακάνει.
Τέλος,φροντίστε να παραγγείλετε αρκετά αντίγραφα,για να δώσετε στους νονούς,στους παππούδες ή άλλους κοντινούς συγγενείς.


Μικροί και μεγάλοι πρωταγωνιστές!

Οι γονείς μαζί με τους νονούς είναι συμπρωταγωνιστές στο μυστήριο της βάπτισης.Είναι λοιπόν,απαραίτητο να φροντίσετε με επιμέλεια την εμφάνισή σας γι΄ αυτή τη μέρα.Στην έρευνα αγοράς που θα κάνετε,θα πρέπει να θυμάστε ότι (γονείς και νονοί) θα κρατάτε αγκαλιά το μωρό για πολλές ώρες.Επιλέξτε,λοιπόν,άνετα ρούχα που δεν τσαλακώνονται εύκολα.
Επίσης,αποφύγετε ρούχα με καρφίτσες και αγκράφες,αλλά και αιχμηρά αξεσουάρ,για να αποφύγετε μικροτραυματισμούς του παιδιού.Τέλος,ξεχάστε τα πολύ ψηλά τακούνια,γιατί μπορεί να σας κουράσουν με την πολύωρη ορθοστασία.
Όσο για τον πρωταγωνιστή της ημέρας?
Το πρωτόγνωρο περιβάλλον,ο πολύς κόσμος,τα άγνωστα πρόσωπα,η φασαρία των μικρών παιδιών,ο ιερέας,ο φωτογράφος και τα flash,η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας,οι πολλές αγκαλιές από γιαγιάδες,θείες,συγγενείς και φίλους μπορεί να δημιουργήσουν στο μωρό φόβο και ανασφάλεια.
Την ώρα δε της βάπτισης,τη στιγμή που ο ιερέας το βάζει και το βγάζει από την κολυμπήθρα ή τη στιγμή της τριχοκουρίας (όταν ο ιερέας κόβει μερικές τούφες από τα μαλλάκια του),είναι πολύ πιθανό να έχει τις αντιρρήσεις του και να αναζητά επίμονα τη μαμά του.Μην ανησυχείτε,σπάνια τα παιδιά την ώρα της βάπτισης σκορπούν χαμόγελα.Αντίθετα,τα περισσότερα ξεσπούν σε κλάματα..

 

Διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους!

Πώς μπορεί να ολοκληρωθεί τέλεια η ξεχωριστή αυτή ημέρα?
Με μια ήσυχη συγκέντρωση των συγγενών στο σπίτι?
Με ένα μικρό πάρτι στο προαύλιο της εκκλησίας?
Με ένα cocktail πάρτι σε ανοιχτό χώρο?
Με καθιστό γεύμα σε κάποιο κτήμα?
Με μπουφέ σε κάποιο ξενοδοχείο?
Με δεξίωση σε έναν πολυχώρο?
Με γεύμα σε ένα εστιατόριο ή μια ταβέρνα?

Οι εναλλακτικές είναι πάρα πολλές,όμως τα οικονομικά σας είναι εκείνα που θα καθορίσουν τι θα ακολουθήσει μετά τη βάπτιση.Πράγματα που πρέπει,επίσης,να λάβετε υπόψη είναι η εποχή που θα γίνει το μυστήριο,η ώρα και φυσικά ο αριθμός των καλεσμένων.Εκείνο που πρέπει να προσέξετε,είναι ο χώρος να βρίσκεται κοντά στην εκκλησία όπου θα τελεστεί το μυστήριο,για να μην ταλαιπωρηθούν οι καλεσμένοι σας,αλλά και εσείς.
Αν θέλετε να διασκεδάσετε οικονομικά,μπορείτε να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας δίνοντας ένα μικρό πάρτι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας,αν δεν ακολουθεί άλλη βάπτιση ή γάμος.Μια εταιρεία catering θα αναλάβει να διαμορφώσει το χώρο,θα φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό και θα αναλάβει το φαγητό και τα ποτά.
Αν δεν αντέχετε οικονομικά το πάρτι,μπορείτε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες να προσφέρετε παγωτά με το παραδοσιακό αμαξάκι,ποπ - κορν και μαλλί της γριάς που θα γίνονται εκείνη τη στιγμή ή σιντριβάνι σοκολάτας με φρούτα.

Αν η βεράντα ή ο κήπος σας προσφέρονται,μπορείτε να οργανώσετε μια συγκέντρωση με λιγότερα άτομα στο σπίτι σας.Σχετικά με το φαγητό,πρέπει να σκεφθείτε αν θα το αναλάβετε εσείς ή θα επιλέξετε κάποια εταιρεία catering.
Σ’ αυτή την περίπτωση,θα πρέπει να πάρετε αρκετές προσφορές για το μενού των μεγάλων,αλλά και των παιδιών.Η εταιρεία θα αναλάβει να σας προμηθεύσει με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (σερβίτσια,σκεύη που διατηρούν ζεστό το φαγητό,τραπέζια,καρέκλες,τραπεζομάντιλα κ.ά.),καθώς και τους ανθρώπους που θα σερβίρουν.Διαλέξτε το μενού που θα σερβιριστεί αποκλείοντας πολύ εξεζητημένες γεύσεις.
Αν έχετε μικρούς καλεσμένους,φροντίστε να έχετε τραπέζια αποκλειστικά για παιδιά.Με αυτό τον τρόπο και αυτά θα περάσουν καλά μόνα τους και δεν θα ενοχλήσουν τους μεγαλύτερους.Για τα παιδιά μπορείτε,επίσης,να προνοήσετε για την παρουσία ενός επαγγελματία διασκεδαστή.
Ένας κλόουν,για παράδειγμα,μπορεί να απασχολήσει τα παιδάκια,ώστε να μπορέσουν οι γονείς να απολαύσουν πιο ήρεμοι και χαλαροί τη γιορτή.
Πολλές εταιρείες,που ειδικεύονται στα παιδικά πάρτι,προσφέρουν ειδικά προγράμματα:Θα αναζητήσετε προσφορές για προγράμματα clown (συνήθως περιλαμβάνει face painting,karaoke,παντομίμα,κυνήγι θησαυρού,διαγωνισμούς,μπαλονοκατασκευές,κουκλοθέατρο,ομαδικά παιχνίδια ή χορό),για προγράμματα ταχυδακτυλουργού (εξαφανίσεις,τρικ,οφθαλμαπάτες,φωτιές,σπαθιά,υπνωτισμός,αληθινά ζωάκια),αλλά και για προγράμματα τρελοεπιστήμονα (ιπτάμενοι δίσκοι,εκρήξεις,χρωματιστές φωτιές και απίθανα κόλπα). Αν θέλετε κάτι διαφορετικό,μπορείτε να φέρετε στο χώρο κάποιο θεατρικό σχήμα με μαριονέτες ή παντομίμα,αλλά και καραγκιοζοπαίχτες.
Αν έχετε κήπο,μπορείτε να νοικιάσετε κάποιο φουσκωτό παιχνίδι.
Τέλος,αντί να αγχώνεστε για τη μουσική,μπορείτε να καλέσετε έναν επαγγελματία dj,που θα ξεσηκώσει με τις μουσικές επιλογές του μικρούς και μεγάλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου