Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

'Εξυπνα δωμάτια για έξυπνα παιδιά!

Ο Ρίτσαρντ Νίσμπετ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέας του βιβλίου “Η ευφυΐα και πώς να την αποκτήσετε”,σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα “Sunday Τimes” είπε,ότι για πολλά χρόνια πίστευε ότι η ευφυΐα ήταν κληρονομική.Συνειδητοποίησε όμως,ότι οι έρευνες δεν είχαν διεξαχθεί σωστά,αλλά και ότι αυτή η άποψη ήταν ιδιαίτερα ατυχής,επειδή υπονοούσε ότι ακόμα και με σκληρή δουλειά δεν μπορούσε να υπάρξει βελτίωση.Ευτυχώς,όμως,ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι ήταν λανθασμένη.
Το μήνυμα του Νίσμπετ,ότι δηλαδή η ευφυΐα μας δεν είναι προαποφασισμένη,αλλά μπορεί να βελτιώνεται διαρκώς,είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Για τους γονείς σημαίνει,ότι τα παιδιά τους δεν είναι καταδικασμένα να επαναλάβουν τα ίδια λάθη,για τα σχολεία σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μαθητές ανεπίδεκτοι μαθήσεως και για την κοινωνία σημαίνει,ότι τα χαμηλά επιτεύγματα κάποιων κοινωνικών ομάδων δεν έχουν γενετικές αιτίες,όπως ισχυρίζονται κάποιοι,αλλά πολιτιστικές και άρα μπορούν να αλλάξουν.Σημαντική στη διερεύνηση της ευφυΐας είναι και η έρευνα του Τζέιμς Φλιν,που συνέκρινε τεστ ευφυΐας από όλο τον κόσμο τον τελευταίο αιώνα.Βρήκε,ότι κάθε δεκαετία,το ΙQ των νέων αυξάνεται κατά μέσο όρο 3 βαθμούς απ΄ ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.Αυτό σημαίνει,ότι τα τελευταία 100 χρόνια το ΙQ στο δυτικό κόσμο έχει αυξηθεί κατά 30 βαθμούς,γεγονός που καταρρίπτει το “γενετικό” επιχείρημα,καθώς δείχνει ότι το περιβάλλον επιδρά άμεσα και πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Άρα,λοιπόν,υπάρχουν κάποια ερεθίσματα που οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους,ώστε να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν περισσότερες δεξιότητες και δυνατότητες.
Αν εξαιρέσει κανείς την υγεία,την οποία εύχεται κάθε γονιός για το παιδί του,υπάρχει και μια άλλη,περισσότερο μυστική προσδοκία για την οποία δεν μιλάει εύκολα.Και ποια είναι αυτή?
Να είναι το παιδί του έξυπνο!Πολλοί είναι οι γονείς που αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν στο παιδί τους πολλά ερεθίσματα, να οξύνουν την αντίληψή του,να το σπρώξουν στη μουσική,την τέχνη,τις ξένες γλώσσες,τις νέα τεχνολογίες.Άραγε με πιο στόχο?Μάλλον εκείνον του να ξεχωρίσει..
Ας δούμε όμως,μαζί πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γίνουν πιο έξυπνα από κούνια!

Έξυπνα δωμάτια!

Είχατε ποτέ φανταστεί πως η σωστή διαμόρφωση,αλλά και η διακόσμηση του παιδικού δωματίου θα μπορούσε να επηρεάσει το δείκτη νοημοσύνης των παιδιών σας?
Κι όμως,μπορεί!
Η οργάνωση,η διακόσμηση,ακόμη και το ύφος του παιδικού δωματίου μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα των παιδιών.Ένας φωτεινός χώρος με λουλούδια και φροντίδα που αντανακλά την αγάπη σας,χαρίζει στα παιδιά μεγάλη συναισθηματική ασφάλεια,χαρά και αυτοπεποίθηση,ενώ η καθαριότητα και η τάξη συμβάλλουν ταυτόχρονα και στη νοητική τους ανάπτυξη.Ποιά είναι,όμως,τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μεγαλώσετε ένα έξυπνο παιδί?
Πόσο έξυπνο,όμως,θεωρείται σήμερα ένα παιδί που έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο?
Είναι αυτό η μόνη απόδειξη εξυπνάδας?Όχι βέβαια.Σήμερα ένα παιδί θεωρείται έξυπνο,όταν έχει αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα.Όταν κατανοεί τα δικά του συναισθήματα και ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα των άλλων.Έξυπνο,επίσης,θεωρείται το παιδί που διαθέτει αυτοκυριαρχία και την ικανότητα να επικοινωνεί και να συνεργάζεται.Χαρακτηριστικά άκρως απαραίτητα για τη μετέπειτα φυσιολογική του εξέλιξη και την επιτυχία του στην προσωπική,αλλά και επαγγελματική του ζωή.
Φροντίστε λοιπόν,να ικανοποιείτε όχι μόνο τις σωματικές,αλλά και τις συναισθηματικές του ανάγκες.Μην του προσφέρετε μόνο υλικά αγαθά,αλλά να το γεμίζετε και συναισθηματικά.Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν επιζητούν αναγνώριση,ανταπόκριση στην ανάγκη τους για ανεξαρτησία και αναγνώριση της προσωπικότητάς τους. Ενθαρρύνετε και βοηθείστε το παιδί σας να αισθάνεται αυτοπεποίθηση από πολύ μικρή ηλικία.Η αυτοπεποίθηση αποτελεί τη βάση για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.Σημαίνει,ότι σέβεται τον εαυτό του και έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του.Αυτό θα επιτευχθεί με το να προσφέρετε απλόχερα στο παιδί σας το χαμόγελο,την αποδοχή και την αγάπη σας.Δώστε του τον έπαινο και την προτροπή σας.
Κάντε το έτσι να πιστέψει στον εαυτό του και τις δυνατότητες του.Αυτό το παιδί είναι σίγουρα το “έξυπνο παιδί”,που όλοι επιθυμούν.Ένα παιδί που αυτού του είδους η εξυπνάδα του θα γίνει το διαβατήριό του για μια ενήλικη επιτυχημένη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου