Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Παιδίατροι..Υποστηρίζουν πραγματικά τον θηλασμό?

Όλες μας γνωρίζουμε,ότι το μητρικό γάλα είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και είναι πολύ εύπεπτη.Γιατί,λοιπόν,οι παιδίατροι δεν τονίζουν τη σημασία του αποκλειστικού θηλασμού για τους πρώτους έξι μήνες του βρέφους,αλλά και την αξία της συνέχισής του μέχρι τα 2 χρόνια ή και περισσότερο?
Ο μητρικός θηλασμός είναι στάση ζωής όχι μόνο των γυναικών,αλλά και των παιδιάτρων.Δυστυχώς,πολλές έρευνες και εμπειρίες των νέων μητέρων αποδεικνύουν,ότι στη χώρα μας τα μαιευτήρια σαμποτάρουν το μητρικό θηλασμό και προωθούν συγκεκριμένες εταιρείες βρεφικού γάλακτος με τη μορφή δώρων.
Αρκετές μητέρες μας ενημερώνουν,ότι σε πολλά μαιευτήρια τα βρέφη αποχωρίζονται από εκείνες και στο διάστημα αυτό μπορεί να πάρουν ξένο γάλα,συχνά χωρίς να ενημερωθούν οι γονείς. Συνήθως,μόνο η μια στις τρεις γυναίκες παίρνει το μωρό την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό για να θηλάσει.



Οχτώ στις δέκα Ελληνίδες ξεκινούν το θηλασμό,τα βρέφη,όμως,παίρνουν παράλληλα και γάλα σε σκόνη.Μόνο το 41% θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη ημέρα.Τον πρώτο μήνα το ποσοστό αυτό πέφτει ακόμα περισσότερο,αφού λίγες Ελληνίδες θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους και τον τρίτο τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.
Στη χώρα μας τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής των παιδιών είναι πολύ χαμηλά.Τόσο χαμηλά που η παιδιατρική κοινότητα,οι φορείς υγείας και κοινωνικής μέριμνας,όσο και όλοι μας πρέπει πραγματικά να προβληματιστούμε πολύ.Άλλωστε,οι συνέπειες είναι σοβαρές για την υγεία του βρέφους,αλλά και της μητέρας,ενώ παράλληλα,ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με αρκετές χιλιάδες ευρώ για το γάλα που χορηγείται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.
Όμως,το μητρικό γάλα περιέχει πολλές βιοενεργές ουσίες και δεν είναι εύκολο οι εταιρείες να το “μιμηθούν”,γιατί υπερτερεί παντού.Το IQ των παιδιών που θηλάζουν είναι κατά τι υψηλότερο,τα βρέφη παθαίνουν πολύ λιγότερες γαστρεντερίτιδες και τροφικές αλλεργίες τον πρώτο χρόνο της ζωής,ενώ έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα μεγαλώνοντας.

Πρέπει,όμως,να συνειδητοποιήσουμε,ότι το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο τροφή.Στην πραγματικότητα ο θηλασμός είναι κάτι πολύ παραπάνω από πρωτεΐνες και θερμίδες.Είναι συναισθηματική ασφάλεια,είναι ώθηση για ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού,είναι σωματική και ψυχική προστασία της μητέρας,είναι ισχυρός δεσμός μητέρας - παιδιού.

Ο περιορισμός του θηλασμού στις ποσοτικές λογικές των θερμίδων,των νουκλεοτιδίων,κ.λπ. απλά ανάγει το τεράστιο θέμα της βρεφικής διατροφής και ανατροφής σε μια απλουστευτική σύγκριση λιπών και πρωτεϊνών.
Επίσης,αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε,είναι ότι ο μητρικός θηλασμός δεν είναι ιδανική κατάσταση,αλλά φυσιολογική,δηλαδή με λάθη,με παραλείψεις,με προβλήματα,αλλά και με δυσκολίες.
Είναι όμως,πολύ πιο ασφαλής σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο.
Όπως καταλαβαίνουμε,βασικός παράγοντας στην επιτυχία του θηλασμού είναι η πολιτική μητρικού θηλασμού που ασκείται από το μαιευτήριο στο οποίο γεννιέται το βρέφος,όπως και οι σωστές συμβουλές των μαιών,των μαιευτήρων και των παιδιάτρων.
Δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί λανθασμένων πληροφοριών.Και όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν.Δεν αρκεί ένα διαφημιστικό μήνυμα προώθησης του θηλασμού στην τηλεόραση,όταν ο θηλασμός της νέας μητέρας αμφισβητείται αναίτια από τον παιδίατρο.Δεν αρκεί η υποστήριξη από το σύμβουλο γαλουχίας,όταν οι γονείς δεν προστατεύονται από τις διαφημίσεις για ειδικά γάλατα για βρέφη.Και δεν αρκεί να γίνουν όλα τα μαιευτήρια φιλικά προς τα βρέφη,αν λίγες εβδομάδες αργότερα ο παιδίατρος δίνει τραγικά λανθασμένες συμβουλές σε μια μητέρα με πυρετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου