Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Προετοιμάζοντας το βρεφικό δωμάτιο!

Η διαδικασία προετοιμασίας του βρεφικού δωματίου είναι μια ιδιαίτερα τρυφερή διαδικασία.Το μωρό θα χρειαστεί το δικό του δωμάτιο,το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά άνετο,ενώ καλό είναι να βρίσκεται κοντά στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του.
Ιδανικά το βρεφικό δωμάτιο θα ήταν καλό να “βλέπει” νοτιοανατολικά,να είναι φωτεινό και ευάερο,αλλά χωρίς ρεύματα,με την κούνια του μωρού να μην είναι τοποθετημένη κοντά σε πόρτα,παράθυρο ή θερμαντικό σώμα.Τα μωρά δεν πρέπει να βρίσκονται σε πολύ θερμό ή ψυχρό περιβάλλον.
Μπορεί το μωράκι σας να μην είναι σε θέση να εκφράσει τις επιθυμίες του,αλλά σίγουρα θα ήθελε το δωμάτιό του να είναι ευχάριστο και άνετο.Γι’ αυτό τα έπιπλα και η διακόσμηση πρέπει να εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον ήρεμο,αλλά με τα κατάλληλα ερεθίσματα.


Πάτωμα και έπιπλα!

Περιμένοντας να έρθει το μωρό στον κόσμο είναι πολύ συνηθισμένο οι γονείς να επιλέγουν ένα θέμα (π.χ. ζωάκια) για τη διακόσμηση και με βάση αυτό να αγοράζουν το παπλωματάκι,τα φωτιστικά,την ταπετσαρία,το χαλί και τα παιχνίδια.Άλλοι,πάλι,προτιμούν να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα,που ήδη υπάρχουν στο σπίτι.Ανεξάρτητα πάντως από το τι θα αποφασίσετε για τη διακόσμηση του δωματίου,ο εξοπλισμός που θα πρέπει να αποκτήσετε είναι συγκεκριμένος και η λίστα μας θα σας βοηθήσει να μην ξεχάσετε τίποτα από τα απαραίτητα.
Εκτός από τη διακόσμηση πρέπει να φροντίσετε και κάποια άλλα πολύ βασικά πράγματα, όπως είναι το πάτωμα και τα έπιπλα.Υπολογίστε,ότι το παιδί θα περνάει πολλή ώρα στο δωμάτιό του και ειδικά στο πάτωμα.Εκεί θα παίζει,εκεί θα μάθει να μπουσουλάει,εκεί θα κάνει τα πρώτα του βηματάκια. Αποφύγετε,λοιπόν,για λόγους υγιεινής την επένδυση με μοκέτα από άκρη σε άκρη.Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε ένα χαλί,που θα το αφαιρείτε και θα το πλένετε συχνά.Επιπλέον,προτιμήστε ξύλινο πάτωμα,γιατί προσθέτει ζεστασιά στο χώρο.
Τα έπιπλα και γενικά τα αντικείμενα για το δωμάτιο θα πρέπει να έχουν ως βασικό κριτήριο την εργονομία,την ασφάλεια και την καλή κατασκευή.Απομακρύνετε έπιπλα με αιχμηρές γωνίες,όπως τραπέζια,συρτάρια ή οτιδήποτε προεξέχει επικίνδυνα και φυλάξτε μικρά αντικείμενα,που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ή πνιγμό στο μωρό,αν τα βάλει στο στόμα του.
Η αισθητική του δωματίου,η λειτουργικότητα,αλλά και η ασφάλεια,συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας.Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές.
Ένα βρεφικό δωμάτιο συνήθως χρειάζεται:
  • Αλλαξιέρα με μεγάλη επιφάνεια,για να αλλάζετε και να ντύνετε άνετα το μωρό.Είναι καλύτερα να επιλέξετε αλλαξιέρα έπιπλο με συρτάρια στο κάτω μέρος,για να φυλάτε τα πράγματα του μωρού.
  • Ενδοεπικοινωνία.Για να το “ακούτε”,να είστε πάντα ήρεμοι και για να έχετε την πλήρη επίβλεψη, ενώ είστε σε διαφορετικό δωμάτιο από το μωράκι σας. Για να επιλέξετε κάποια με ηχείο ή με κάμερα, (ανάλογα με πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο) ακολουθήστε τη συμβουλή του παιδίατρου.
  • Καλάθι για τα πρώτα παιχνίδια του.
  • Κάλυμμα για το καλοριφέρ.
  • Κούνια με προστατευτικά κάγκελα.Προτιμήστε ένα γερό ξύλινο κρεβάτι με μη τοξικές βαφές,για να είναι ακίνδυνο.Προσέξτε,επίσης,τα κάγκελα να έχουν το ενδεδειγμένο ύψος (περίπου 60 πόντους από το στρώμα),την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους (5,5 ώς 6,4 πόντους) και στρογγυλεμένες γωνίες.Για την ευκολότερη πρόσβαση των γονιών,είναι προτιμότερο τα κάγκελα ή η βάση του κρεβατιού να είναι μετακινούμενα.Καλό είναι να έχετε την κούνια του μωρού σας στο υπνοδωμάτιό σας μέχρι και τον 6 μήνα.
  • Ντουλάπα για τα ρούχα και τα λευκά είδη του μωρού.
  • Στρώμα.Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από σωστά υλικά και να είναι ανατομικό για να στηρίζει σωστά τη σπονδυλική στήλη του μωρού.Το στρώμα καλό είναι να πληροί τις αυστηρές Βρετανικές Προδιαγραφές ασφαλείας 1877 και 7177.Επίσης,επειδή κάποια μικροσκοπικά ζωύφια της οικιακής σκόνης (τα ακάρεα) είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες,βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του στρώματος πλένεται στους 60° C.Αποφύγετε το μαξιλάρι και ντύστε εσωτερικά το κρεβάτι με ένα προστατευτικό από βαμβακερή επένδυση,για να μη χτυπάει το μωρό στα κάγκελα.
  • Παιδικό κάθισμα.
  • Πάρκο.Προσέξτε τα μεταλλικά μέρη να είναι επικαλυμμένα,για να προστατεύονται από τη διάβρωση.Επίσης,προσέξτε οι ακμές να είναι καμπυλωτές,για να μην υπάρχουν εξέχοντα αιχμηρά σημεία,που μπορούν να τραυματίσουν το μωρό.Τέλος,από το πάρκο δεν πρέπει να αποσπάται η βάση.

Να θυμάστε,ότι τα έπιπλα και το πάτωμα θα πρέπει να πλένονται εύκολα,το ίδιο και τα υφάσματα που θα επιλέξετε για κουρτίνες και καλύμματα.Το βαμβάκι είναι πάντα το καλύτερο υλικό για ένα βρεφικό δωμάτιο.Επίσης,πρέπει να ξέρετε,ότι παπλώματα και βαριές κουβέρτες δεν είναι κατάλληλα για μωρά κάτω των 12 μηνών,γιατί υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανσης.


Διακόσμηση!

Επιλέξτε για τους τοίχους χρώματα απαλά,που έχουν κατευναστική επίδραση,για να προδιαθέτουν πιο εύκολα για ύπνο.Σε κάποια σημεία,όμως,επιλέξτε κάποια αντικείμενα με πιο έντονα χρωματικά ερεθίσματα για τις ώρες που το μωρό σας θα είναι ξύπνιο.Πάνινα πολύχρωμα ταμπλό,stickers ή ακόμη και ζωγραφική τοίχου εξασφαλίζουν τα απαραίτητα ερεθίσματα.Προτιμήστε τα ευδιάκριτα σχήματα που έχουν έντονα περιγράμματα,αλλά με σχετικά απλή γραμμή π.χ. ζωάκια.
Όσο το παιδί σας είναι ακόμη μωρό,αποφύγετε να κάνετε το δωμάτιο έντονα κοριτσίστικο ή αγορίστικο.Είναι προτιμότερο να επιλέξετε πιο ουδέτερα θέματα όπως π.χ.:
Βυθός:Αστερίες,ψαράκια και χταπόδια έχουν απλό περίγραμμα.Προτιμήστε το θαλασσί φόντο σε έναν τοίχο του δωματίου και βάψτε τους υπόλοιπους σε ένα πιο ουδέτερο χρώμα.
Ζουζούνια:Πασχαλίτσες,μέλισσες και πεταλούδες σε στένσιλ,αυτοκόλλητα ή ζωγραφισμένα σε κάποια σημεία στον τοίχο μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη έμπνευση για το μωρό σας,όταν μάλιστα θα αρχίσετε να του τραγουδάτε αγαπημένα παιδικά τραγουδάκια.Μπορείτε,επίσης,να επιλέξετε υφάσματα με πεταλούδες για τις κουρτίνες ή αφίσες για τους τοίχους.
Ζώα του δάσους:Αρκουδάκια,σκιουράκια και λαγουδάκια σε απλές γραμμές έχουν το ιδανικό περίγραμμα ως οπτικά ερεθίσματα.Μπορεί να αποτελούν ακόμα και το θέμα παιδικής κουρτίνας.
Κήπος:Είναι εύκολο να δώσετε την αίσθηση ενός ολάνθιστου κήπου στο παιδικό δωμάτιο.Εμπριμέ υφάσματα για τις κουρτίνες μπορεί αμέσως να δώσουν μια λουλουδένια αίσθηση.Την αίσθηση του κήπου μπορεί να δώσει και μια ταπετσαρία τοίχου ή μία μπορντούρα με λουλούδια.
Πλανήτες:Δώστε έμφαση στο ταβάνι και το τελευταίο τέταρτο του τοίχου,δηλαδή από τη μέση του τοίχου και πάνω,αν επιλέξετε τη λύση της τοιχογραφίας.Επίσης,μπορείτε να φτιάξετε έναν έναστρο ουρανό με ειδικά αστέρια,που φωσφορίζουν μόλις κλείσετε τα φώτα.
Φεγγαράκι & ουρανός:Ένα θέμα που προδιαθέτει το μωρό σας για ήσυχο ύπνο είναι τα αστέρια και το φεγγάρι.Μπορείτε όμως,να δώσετε στο δωμάτιο την αίσθηση του γαλάζιου ουρανού με ζωγραφισμένα σύννεφα κι έναν ήλιο.
Χρωματιστά μπαλόνια:Το κυκλικό σχήμα και τα έντονα χρώματα,όπως το κόκκινο,αρέσουν πολύ στα μωρά.Ζητήστε,λοιπόν,από κάποιον ειδικό στις τοιχογραφίες να ζωγραφίσει πολύχρωμα μπαλόνια σε κάποιο σημείο του δωματίου,προσφέροντας έτσι στο μωρό σας τα απαραίτητα χρωματικά ερεθίσματα!

Χρώματα και στυλ!

Αν και η όραση στα νεογέννητα είναι περιορισμένη, τα χαρούμενα,απαλά χρώματα είναι τα πιο κατάλληλα για το δωμάτιο του μωρού σας,γιατί του προσφέρουν ερεθίσματα.Το κίτρινο,το γαλάζιο και το πράσινο ηρεμούν το παιδί,ενώ κάποιες πινελιές από τα βασικά χρώματα δίνουν ζωντάνια στο βρεφικό δωμάτιο.Γι’ αυτό κάντε ένα καλό συνδυασμό χρωμάτων για το βάψιμο των τοίχων,είτε με στένσιλ είτε με αυτοσχέδια γεωμετρικά σχήματα ή ακόμη και με φιγούρες με χρώματα παλ.
  • Να θυμάστε ότι το πράσινο και το γαλάζιο προσφέρουν χαλάρωση,το κίτρινο φωτίζει,το πορτοκαλί βοηθά στη διανοητική ανάπτυξη του βρέφους,ενώ το ροζ και το λιλά δημιουργούν ήρεμη ατμόσφαιρα.
  • Προτιμήστε η ζωγραφική στους τοίχους να γίνει από ειδικούς,γιατί αυτοί θα “ζωντανέψουν” το δωμάτιο με αγαπημένους παιδικούς ήρωες,με γεωμετρικά σχέδια,με ζωάκια του δάσους ή του βυθού,με διαστημόπλοια και σούπερ ήρωες ή ό,τι άλλο επιθυμείτε για το μωρό σας.
  • Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ταπετσαρία σε έναν μόνο τοίχο ή ακόμη και μόνο στο ταβάνι,απ’ όπου μπορείτε να κρεμάσετε διάφορα διακοσμητικά,προσέχοντας βέβαια να είναι σε αρκετά ψηλότερο σημείο από το μωρό.
  • Μην ξεχνάτε το ύψος του μωρού.Τα διακοσμητικά στοιχεία πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών του παιδιού και όχι των δικών σας.Ακόμα και μια τοιχογραφία καλό είναι να ξεκινά από κάτω προς τα πάνω.
  • Τέλος,συνδυάσετε την αισθητική με τη λειτουργικότητα!Να είστε προσεκτικοί στη διακόσμηση και να μην εντάξετε πολλές ιδέες στο χώρο,γιατί υπάρχει κίνδυνος να “πήξει” το δωμάτιο.Το δωμάτιο του παιδιού δεν είναι αίθουσα έκθεσης επίπλων,πρέπει να υπάρχει χώρος και για το μελλοντικό παιχνίδι.
Μην ξεχνάτε,ότι τα χρώματα πρέπει να φέρουν το διακριτικό οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Δίπλα στο πλαίσιο του σήματος πρέπει να αναγράφεται το εξής κείμενο:“Καλή απόδοση για εσωτερική χρήση,περιορισμένες επικίνδυνες ουσίες,χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλύτες”.
Έτσι,θα είστε σίγουροι, ότι τα χρώματα που αγοράζετε είναι πιστοποιημένα,είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες.


Φωτισμός!

Για το νυχτερινό φωτισμό,θα ήταν καλό να υπάρχει στο ταβάνι μία αδιαφανής απλίκα,για να αποδυναμώνεται η ένταση του φωτός.Ο φωτισμός του δωματίου καλύτερα να ενισχύεται από σποτ στους τοίχους.Μπορείτε, επίσης,να κάνετε μια κατασκευή από γυψοσανίδα με κρυφό φωτισμό (φωτοσωλήνας) στο χρώμα που επιθυμείτε περιμετρικά της οροφής και να τοποθετήσετε και τα ανάλογα spot κατά μήκος.
Προσέξτε πολύ οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ηλεκτρισμό στο βρεφικό δωμάτιο.
  • Τοποθετήστε πρίζες ασφαλείας,όπου με το παραμικρό βραχυκύκλωμα διακόπτεται η παροχή του ρεύματος.
  • Επιπλέον,τοποθετήστε σ' όλες τις πρίζες ειδικά πλαστικά πώματα, ώστε να μη μπορεί το παιδί να βάζει μέσα σύρματα ή μεταλλικά αντικείμενα.
  • Εγκαταστήστε φωτιστικά σώματα,λαμπτήρες,ηλεκτρικές συσκευές κ.α. σε μέρη,όπου δεν μπορεί να πλησιάσει το παιδί.
  • Αποφύγετε τα μακριά και ανεξέλεγκτα ηλεκτρικά καλώδια των συσκευών.
  • Τοποθετήστε στο δωμάτιο και έξω από αυτό ειδικά νυχτερινά φωτάκια.

1 σχόλιο:

  1. Υπαρχουν τοσα πολλα που μπορουμε να κανουμε για το παιδικο
    βρειτε καποιο καταστημα που να το εμπιστευεστε και παρτε γνωμες.
    Εμενα με εξυπηρετουν τελεια τα παιδια απ το http://www.baby-avenue.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή