Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Βούρτσισμα δοντιών..για παιδιά

Το καθάρισμα των δοντιών θα πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που τα πρώτα κιόλας δόντια εμφανίζονται στο στόμα (6 μηνών).
Στην αρχή αυτό θα πρέπει να γίνεται με μια βρεγμένη γάζα,ενώ σιγά - σιγά και όταν περισσότερα νεογιλά δόντια θα έχουν βγει στο στόμα,αρχίζει η χρήση της οδοντόβουρτσας..Μιας οδοντόβουρτσας που θα πρέπει να είναι μικρή και μαλακή για να γίνεται εύκολα και άνετα το βούρτσισμα στο παιδί,ενώ η οδοντόπαστα θα πρέπει να είναι πάντα φθοριούχος.
Στην αρχή θα πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ μικρή ποσότητα οδοντόπαστας (σαν φακή),η οποία θα αυξηθεί καθώς το παιδί μεγαλώνει και θα πάρει το μέγεθος μπιζελιού,όταν το παιδί θα αρχίσει πλέον να ελέγχει το αντανακλαστικό της κατάποσης και δεν θα καταπίνει την οδοντόπαστα.

Μη λησμονούμε,ότι το παιδί στο διάστημα από 18-36 μηνών περνά από το "μιμικό" στάδιο αναπτυξης.Κατά την διάρκεια αυτού του σταδίου ανάπτυξης όσες συνήθειες εγκαθίστανται συστηματικά τις αφομοιώνει σε τέτοιο βαθμό,ώστε ποτέ πλέον δεν τις ξεχνά.


Όσο ποιο νωρίς λοιπόν αρχίσει το καθάρισμα των δοντιών,τόσο πιο εύκολα θα γίνει μια συνειδητή διαδικασία για το παιδί και κατά συνέπεια μια συνήθεια που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Αντίθετα,είναι πολύ πιο δύσκολο να πείσουμε ένα παιδί να βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του,όταν φτάσει στην ηλικία των 4-5 χρόνων γιατί κινδυνεύει σαν συνήθεια να μείνει για πάντα ξένη χωρίς να γίνει ποτέ αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής του ζωής.


Το σωστό βούρτσισμα!

Εξαιρετική σημασία για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων,δεν έχει μόνο να χρησιμοποιεί κανείς συχνά την οδοντόβουρτσα,αλλά κυρίως να την χρησιμοποιεί σωστά,έτσι ώστε να απομακρύνεται από παντού η μικροβιακή πλάκα και να καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών.Τα παιδιά μέχρι 7-8 ετών δεν μπορούν να εκπαιδευτούν ούτε να εφαρμόσουν περίπλοκες τεχνικές βουρτσίσματος.Η μόνη τεχνική που κάνουν καλά είναι το τρίψιμο (scrub) των δοντιών. Σύμφωνα με τη τεχνική αυτή η οδοντόβουρτσα τοποθετείται με γωνία 45ο περίπου σε σχέση με τα ούλα στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

Σε αυτή τη θέση πιέζουμε ελαφρά την οδοντόβουρτσα και με μικρές οριζόντιες κινήσεις,μπρος-πίσω,καθαρίζουμε όλη τη περιοχή που αντιστοιχεί στο κάθε τεταρτημόριο του στόματος.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών,όπου επαναλαμβάνονται οι προηγούμενες κινήσεις.Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα των μέσα και έξω επιφανειών των δοντιών της μιας πλευράς της γνάθου,συνεχίζουμε με το καθάρισμα των μασητικών επιφανειών των δοντιών. Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι να καθαρίζουμε πάντα τις επιφάνειες με συγκεκριμένη σειρά,η οποία θα μας βολεύει.

Έτσι π.χ. μπορούμε να ξεκινήσουμε από την επάνω δεξιά πλευρά,στη συνέχεια να καθαρίσουμε τις αντίστοιχες επιφάνειες της αριστερής επάνω πλευράς και κατόπιν να συνεχίσουμε με τη κάτω αριστερή και δεξιά πλευρά και να τελειώσουμε με τις εσωτερικές επιφάνειες των κάτω πρόσθιων δοντιών.


Ποιός πρέπει να κάνει το βούρτσισμα?

Ένα άλλο στοιχείο,το οποίο είναι λάθος και διαφεύγει συχνά της προσοχής των γονέων,είναι ότι ζητούν από το παιδί,να πλένει μόνο του τα δόντια του.Αυτό δεν είναι σωστό και αφορά ιδιαίτερα τις ηλικίες έως 6 ετών.Από διάφορες έρευνες έχει βρεθεί ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6-7 χρόνων,δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την επιδεξιότητα,να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια τους σωστά σε όλες τις επιφάνειες.Γι’ αυτό και η ευθύνη του βουρτσίσματος των δοντιών των παιδιών μέχρι την ηλικία αυτή,θα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στους γονείς.Τα παιδιά καλό είναι να πλένουν τα δόντια τους και να ασκούνται σ' αυτό το πρωί,το μεσημέρι ή όποτε χρειασθεί.

Το βραδινό βούρτσισμα όμως,για να είναι αποτελεσματικό,θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από τους γονείς.


Μερικές συμβουλές σχετικά με το πλύσιμο των δοντιών!

Ηλικία 1-3:

Χρησιμοποιείτε ελάχιστη ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας (σε μέγεθος φακής) στην οδοντόβουρτσα του παιδιού.Η οδοντόβουρτσα καλό είναι (χωρίς να είναι απαραίτητο) να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φθόριο.Δεν πειράζει αν το παιδί καταπιεί λίγη οδοντόκρεμα αφού και η συνολική ποσότητά της είναι πολύ μικρή.Θα πρέπει επίσης να προσπαθείτε να εισάγετε στο παιδί να βουρτσίζει τα δόντιά του πρωί ή/και μεσημέρι μόνο του και το βράδυ θα πρέπει κάποιος ενήλικας να τον βοηθά και να εξασφαλίζει το σωστό μηχανικό καθαρισμό των δοντιών.

Ηλικία 3-6:
Όταν το παιδί γίνει 3 ετών,χρησιμοποιείτε την ποσότητα οδοντόκρεμας που αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός μπιζελιού.Πάλι το παιδί πρέπει να βουρτσίζει μόνο του 1 ή 2 φορές την ημέρα και κάποιος ενήλικας θα πρέπει να τον βοηθά το βράδυ.
Για καλύτερα αποτελέσματα,δεν είναι απαραίτητο το παιδί να ξεπλένει το στόμα του μετά το βούρτσισμα.

Ηλικία 6 ετών και άνω:

Χρησιμοποιείτε ποσότητα οδοντόκρεμας λίγο μεγαλύτερη από μπιζέλι δεδομένου ότι το παιδί μπορεί να ξεπλύνει έπειτα το στόμα του με ευκολία.
Μετά την ηλικία των 7 ετών το παιδί έχει αναπτύξει τις περισσότερες φορές ικανοποιητικά την κινητική του επιδεξιότητα ώστε να μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του αποτελεσματικά με επίβλεψη στην αρχή και τελείως μόνο του αργότερα.
  • Το βούρτσισμα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι εξίσου αποτελεσματικό όσο και με απλή οδοντόβουρτσα απαιτεί όμως τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται μια κανονική οδοντόβουρτσα.
  • Οι οδοντόβουρτσες θα πρέπει να έχουν μικρή σε μήκος κεφαλή, ικανοποιητικό πλάτος (τουλάχιστον 4 σειρές από τρίχες),τρίχες από νάιλον και μαλακές.
  • Οι οδοντόβουρτσες θα πρέπει να αλλάζουν συχνά,κάθε 3-4 μήνες,λόγω της συσσώρευσης μικροβίων και της φθοράς των τριχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου