Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική VBAC

«Χρειάζεται δύναμη,υποστήριξη και σωστή πληροφόρηση για να γεννήσει μια γυναίκα χωρίς άχρηστες και βίαιες ιατρικές παρεμβάσεις.Για να μπορέσει να γεννήσει φυσιολογικά ακόμα κι αν έχει περάσει από μια ή περισσότερες καισαρικές.Για να μπορέσει να πιστέψει στον εαυτό της,στο ένστικτό της και στη δύναμη της γυναικείας φύσης,της δικής της φύσης».

Η Isabel Rosas Alcántara είναι μαιευτήρας,γυναικολόγος.Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Ισπανία,κυρίως σε πανεπιστημιακές μαιευτικές κλινικές.Εκεί εκπαιδεύτηκε,εκεί δοκιμάστηκε,εκεί δοκίμασε θεωρίες και τεχνικές,διατηρώντας την ευφυΐα και την ελευθερία να τις προσπερνά,να τις συνδυάζει και να αλλάζει πορεία.Περπάτησε για χρόνια στους συμβατικούς δρόμους της ιατρικής επιστήμης,μέχρι που το ένστικτο,οι εμπειρίες της και ένα έντονο αίσθημα προσωπικής ευθύνης απέναντι στους ασθενείς της,την έσπρωξαν να αναζητήσει εναλλακτικές διαδρομές και να μετεκπαιδευθεί επίσης στη βιολογική ιατρική,στη φυτοθεραπεία,στην ομοιοπαθητική,στη βιορρυθμιστική και λειτουργική ιατρική..

Σήμερα δραστηριοποιείται στην Αθήνα,αξιοποιώντας όλη τη γνώση,μα πιο πολύ την πίστη της στη δύναμη της γυναικείας φύσης.Με πείσμα,κόντρα στις δυσκολίες μιας ξένης γλώσσας,κόντρα στις συνήθειες,το κατεστημένο και τις παγιωμένες πρακτικές των μαιευτικών κλινικών.

Υποστηρίζει με ιατρική κατάρτιση,με εμπειρία και με πάθος το φυσιολογικό τοκετό (ακόμα και μετά από πολλαπλές καισαρικές),τη γέννα στο σπίτι,τη φυσική και ανεμπόδιστη επαφή και σχέση μεταξύ μητέρας και νεογέννητου.Στο Hope Centro Rosas διοργανώνει συναντήσεις,ομάδες μητέρων,σεμινάρια και δράσεις που στόχο έχουν να προσφέρουν πληροφορία και ενδυνάμωση,ιδιαίτερα στις γυναίκες που βίωσαν το τραύμα μιας καισαρικής και δεν επιθυμούν αναγκαστικά να ξαναμπούν στο χειρουργείο.

Η επιλογή για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC)

«Οι μητέρες που έχουν περάσει από μια ή περισσότερες καισαρικές μπορούν να γεννήσουν με ασφάλεια υγιή μωρά,χωρίς κατασκευασμένες δυσκολίες και χωρίς τραύμα»,λέει,απλά και ξεκάθαρα. «Μπορούν και το κάνουν – στην Ισπανία και σε πολλές ακόμη χώρες είναι συνηθισμένη πρακτική και οι γιατροί έχουν πια μεγάλη σχετική εμπειρία»,τονίζει.

«Όσο περισσότερη ελευθερία έχει μια γυναίκα να κάνει τις δικές της επιλογές στον τοκετό,όσο δεν αναγκάζεται να ακολουθήσει τους όρους και τις συνήθειες των μαιευτηρίων,όσο αισθάνεται δυνατή να ακολουθήσει τη φύση της,χωρίς πρόκληση τοκετού,χωρίς αναισθησία,χωρίς επισκληρίδειο,τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γεννήσει φυσιολογικά ακόμα και μετά από δύο ή περισσότερες καισαρικές»,σημειώνει.

Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες,χωρίς να έχουν σωστή ενημέρωση,αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσουν την ιατρική πρακτική που τις οδηγεί ξανά στο χειρουργείο «λόγω προηγηθείσης καισαρικής».Έχει διαπιστωθεί ότι αυτή η αίσθηση αδυναμίας επιλογής και απώλειας του ελέγχου είναι που προκαλεί ισχυρό συναισθηματικό τραύμα σε γυναίκες που υφίστανται μια ακόμα καισαρική,αναφέρει η Dr. Isabel Rosas.

«Πάρα πολλές γυναίκες που,για τον οποιοδήποτε λόγο,είχαν την εμπειρία μιας καισαρικής αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική,παρά να αφεθούν απόλυτα στα χέρια και στις επιλογές των γιατρών.
Κι όμως,η σωστή ενημέρωση μπορεί να διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στην απόφαση για το πώς θα γεννήσουν».

Σίγουρα δεν είναι όλες οι μητέρες έτοιμες να δεχθούν την πληροφορία,ιδιαίτερα όταν αυτή αμφισβητεί τις ιατρικές συμβουλές ενός γυναικολόγου που εμπιστεύονται.Ωστόσο θα πρέπει η πληροφορία να είναι διαθέσιμη,να είναι εμπεριστατωμένη,να στηρίζεται σε αξιόπιστα ιατρικά και ερευνητικά δεδομένα και όχι σε μύθους.

«Οφείλουμε να προσφέρουμε αμέριστη υποστήριξη στις μητέρες που αναζητούν ενημέρωση και πληροφόρηση,για να μπορέσουν υπεύθυνα να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα φέρουν στον κόσμο το μωρό τους»,αναφέρει η ίδια.

Εφτά στις δέκα τα καταφέρνουν!

Μια ματιά στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία και στα στατιστικά καταδεικνύει ότι εφτά στις 10 γυναίκες που επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (vaginal birth after caesarean – εν συντομία: VBAC) ,τα καταφέρνουν.

«Αρκεί να αφήσουμε τον τοκετό να αρχίσει και να εξελιχθεί φυσιολογικά,χωρίς παρεμβάσεις»,σημειώνει η Dr Isabel Rosas.
«Η πρόκληση τοκετού και η χρήση οξυτοκίνης έχουν κατηγορηθεί ότι μπορεί και να αυξάνουν τον κίνδυνο ρήξης στην τομή της καισαρικής..»

Η επισκληρίδειος αναισθησία,μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όταν επιχειρείται VBAC καθώς είναι πιθανόν να καλύπτει και να κρύβει τυχόν πρώιμα σημάδια ρήξης μήτρας.Σε κάθε περίπτωση οι ιατρικές παρεμβάσεις ανακόπτουν τη φυσική πορεία ενός τοκετού και προκαλούν προβλήματα,ιδιαίτερα όμως στις γυναίκες που επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία ή να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες».

Πιθανότητες ρήξης μήτρας!

Ο κίνδυνος ρήξης μήτρας αναφέρεται ως η σοβαρότερη επιπλοκή σε περιπτώσεις VBAC.

Όπως εξηγεί η Dr. Rosas «στατιστικά ο κίνδυνος αυτός καταγράφεται σε ποσοστό 0,4% -δηλαδή σε μία στις 250 περιπτώσεις.Ο κίνδυνος ρήξης μήτρας πριν από μια προγραμματισμένη και κατ' επιλογήν επαναλαμβανόμενη καισαρική υπολογίζεται στο 0,2%.Υπάρχουν άλλου είδους επείγουσες επιπλοκές οι οποίες δεν σχετίζονται με την προηγούμενη καισαρική αλλά αποτελούν κινδύνους σε κάθε τοκετό,όπως είναι η πρόπτωση ομφάλιου λώρου ή η αιμορραγία,οι οποίες εμφανίζουν στατιστική πιθανότητα μέχρι και 30 φορές μεγαλύτερη.

Για κάθε εγκυμοσύνη,για κάθε γυναίκα,δυστυχώς υπάρχουν κίνδυνοι και επείγουσες καταστάσεις που πιθανά να απειλήσουν τη ζωή της στη διάρκεια του τοκετού.Για παράδειγμα,ο κίνδυνος πρόπτωσης ομφάλιου λώρου,σε έναν φυσιολογικό τοκετό,χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη καισαρική,καταγράφεται στατιστικά στο 1% (σε ποσοστό διπλάσιο από τον κίνδυνο ρήξης μήτρας σε περιπτώσεις VBAC),ωστόσο δεν προβάλλεται με την ίδια έμφαση,ούτε μπορεί φυσικά να αποτρέψει μια γυναίκα από το να γεννήσει φυσιολογικά».

Μετά από πολλές καισαρικές!

Ακόμα και μετά από περισσότερες από μια καισαρικές,το εγχείρημα για έναν φυσιολογικό τοκετό δεν φαίνεται ότι συνεπάγεται μεγαλύτερους κινδύνους,ούτε λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Αυτό καταγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 στο έγκυρο διεθνές περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας BJOC.Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Alison Cahil,από το τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου της Washington (St. Louis School of Medicine) «τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες με τρεις ή περισσότερες καισαρικές που προσπαθούν για VBAC έχουν τα ίδια ποσοστά επιτυχίας ή διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους με εκείνες που έχουν στο ιστορικό τους μία ή δύο καισαρικές.Αυτό,σε συνδυασμό και με άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις,πιθανά μας καλεί να αναθεωρήσουμε τις ισχύουσες πρακτικές για φυσιολογικό τοκετό σε γυναίκες με περισσότερες από μία καισαρικές».Όπως εξηγεί η Dr. Isabel Rosas «η έρευνα προτείνει αναθεώρηση στην ιατρική πρακτική που δεν επιτρέπει VBAC σε γυναίκες με τρεις ή περισσότερες καισαρικές,λέγοντας πως η επιλογή αυτή ίσως να μην βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου