Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Όταν η έγκυος δεν «ακούει» το μωρό..

Η ελαττωμένη αντίληψη των κινήσεων του μωρού μέσα στη μήτρα <<κρούει τον κώδωνα του κινδύνου>> για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες.
 

Οι περισσότερες έγκυες ξεκινούν να καταλαβαίνουν τις κινήσεις του εμβρύου όταν συμπληρώνουν τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης (δηλαδή το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης),ενώ σχεδόν όλες θα αντιλαμβάνονται το έμβρυο από τις 24 εβδομάδες κι έπειτα.Από τότε και έως την ημέρα που θα γεννήσουν,οι κινήσεις του μωρού είναι τακτικές και σε καθημερινή βάση.Κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό κινήσεων.
Για παράδειγμα,ορισμένα μωρά είναι πιο δραστήρια την ημέρα,ενώ άλλα τη νύχτα.
Σε κάθε περίπτωση,η γυναίκα σύντομα συνηθίζει στους ρυθμούς του μωρού της και αποκτά συνείδηση του προσωπικού του ρυθμού.
Η ελαττωμένη αντίληψη των κινήσεων του μωρού μέσα στη μήτρα <<κρούει τον κώδωνα του κινδύνου>> για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες.
Αυτό είναι δικαιολογημένο,αφού η καλή αντίληψη των κινήσεων αποτελεί ένδειξη καλής υγείας του εμβρύου και δρα καθησυχαστικά για τη γυναίκα.
Από την άλλη μεριά,η παροδική ελάττωση των κινήσεων δεν προμηνύει συνήθως κάποιο πρόβλημα. Περίπου 70% των γυναικών που έχουν παραπονεθεί μια φορά για ελαττωμένη αντίληψη των κινήσεων του μωρού τους,έχουν μια απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη.
Παρόλα αυτά,σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που επηρεάζει τη δραστηριότητα του μωρού.Ο συνηθέστερος λόγος είναι ότι το μωρό δεν αναπτύσεται επαρκώς μέσα στη μήτρα-η λεγόμενη ενδομήτρια καθυστέρηση εμβρύου.Σε τέτοιες περιπτώσεις,οι ελαττωμένες εμβρυικές κινήσεις αποτελούν ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα και πρέπει να αξιολογούνται ανάλογα. Σε μια μειοψηφία γυναικών που παρουσιάζονται στο γιατρό με ελαττωμένες κινήσεις, το μωρό έχει ήδη καταλήξει μέσα στη μήτρα.
Το Κολλέγιο των Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ.Βρετανίας εξέδωσε πρόσφατα μια νέα επιστημονική οδηγία σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών ελαττωμένων εμβρυικών κινήσεων.Οι συστάσεις του συνοψίζονται στα παρακάτω:
  • Αν αντιληφθείτε ότι το μωρό δεν κινείται ικανοποιητικά,επικοινωνήστε άμεσα με τη μαία,το γιατρό ή το μαιευτήριο.
  • Αν δεν είστε σίγουρη για τις κινήσεις του μωρού,ξαπλώστε στο αριστερό πλάγιο και μετρήστε τις κινήσεις για 2 ώρες.Θα πρέπει να καταλάβετε τουλάχιστον 10 κινήσεις.Αν όχι,επικοινωνείστε άμεσα με το γιατρό σας.
  • Αν είστε 24-28 εβδομάδων έγκυος,αρκεί να ακούσουν τους παλμούς του μωρού σας με τη χρήση της ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής χειρός.
  • Αν είστε πάνω από 28 εβδομάδες,καλό είναι να σας τοποθετήσουν στον καρδιοτοκογράφο (μόνιτορ καταγραφής παλμών) για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Αν,παρόλη την ακρόαση των παλμών-με συσκευή χειρός ή καρδιοτοκογράφο-συνεχίζετε να μην αντιλαμβάνεστε το μωρό σας,συστήνεται να κάνετε υπερηχογράφημα για την εκτίμηση της ανάπτυξης του μωρού σας.
  • Αν έχετε επανειλημένα επεισόδια ελαττωμένων κινήσεων ή έχετε αυξημένη πιθανότητα για πρόβλημα ανάπτυξης του εμβρύου ή προηγούμενο ενδομήτριο θάνατο,τότε είναι σημαντικό ο γιατρός σας να μελετήσει καλά την περίπτωσή σας και να καταστρώσει πλάνο παρακολούθησης και τοκετού,ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την εγκυμοσύνη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου