Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Κάνοντας μπανάκι το νεογέννητο!

Μπάνιο με το σφουγγάρι
 
Για την πρώτη περίπου εβδομάδα ή τουλάχιστον μέχρι να πέσει o ομφάλιος λώρος και να κλείσει η πληγή,είναι καλύτερο το μπάνιο του μωρού να γίνεται με ένα μαλακό σφουγγάρι και χλιαρό νερό ή με ένα βρεγμένο πανάκι.Να πλένετε όμως συχνά το πρόσωπό του,τα χέρια του και τα γεννητικά του όργανα μετά από κάθε αλλαγή πάνας.




Μπάνιο στην μπανιέρα

Αφού ο ομφάλιος λώρος πέσει και κλείσει η πληγή,μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε μπάνιο το νεογέννητό σας στην μπανιέρα.Αφού το μωρό σας είναι ακόμη πολύ μικρό,είναι πιο εύκολο να το κάνετε μπάνιο στο νεροχύτη της κουζίνας ή σε μια μικρή παιδική μπανιέρα,αντί να το κάνετε μπάνιο στην κανονική μπανιέρα.Πολλοί γονείς κάνουν καθημερινά μπάνιο το μωρό τους.Από τη στιγμή όμως που το μικρό σας δεν μπουσουλάει και δεν έρχεται σε επαφή με βρόμικα αντικείμενα,δεν χρειάζεται να το κάνετε μπάνιο πάνω από μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Οι πρώτες φορές που θα κάνετε μπάνιο το νεογέννητό σας μπορεί να σας τρομάξουν λίγο.Το να κρατάτε ένα βρεγμένο και σαπουνισμένο πλασματάκι που κουνιέται ασταμάτητα χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή,όποτε διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατήστε το καλά.Πολλά μωρά απολαμβάνουν το ζεστό νερό.Σε αυτή την περίπτωση,αφήστε το ξαπλωμένο στο νερό.Άλλα πάλι κλαίνε καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου και όταν τα βάζετε στο νερό και όταν τα βγάζετε.Το να διατηρείτε ζεστό το μπάνιο,μπορεί να βοηθήσει.
 
Ασφάλεια στο μπάνιο
  • Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας από τα μάτια σας,ούτε για δευτερόλεπτο.Αν χτυπήσει το κουδούνι ή το τηλέφωνο και θεωρείτε ότι πρέπει να απαντήσετε,τυλίξτε το μωρό σας σε μια πετσέτα και πάρ' τε το μαζί σας.
  • Μη βάζετε ποτέ το μωρό σας σε μια μπανιέρα όσο τρέχει ακόμη το νερό.Η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει απότομα ή η μπανιέρα μπορεί να γεμίσει πιο πολύ από ό,τι θέλετε.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στους 33-39 βαθμούς Κελσίου.Ένα παιδί μπορεί να υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού σε λιγότερο από ένα λεπτό στους 60 βαθμούς Κελσίου.
  • Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του.Ναι,είναι τόσο σημαντικό που το αναφέρω δυο φορές.Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερα από 2,5 εκατοστά νερού και σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.


Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας
  • Τοποθετήστε όλα τα απαραίτητα πράγματα για το μπάνιο κοντά σας,καθώς και μια πετσέτα,μια καθαρή πάνα και ρούχα.
  • Γεμίστε την μπανιέρα με περίπου 5-7 εκατοστά νερό το οποίο πρέπει να είναι ζεστό,όχι καυτό (περίπου στους 33-39°C).
  • Φέρ' τε το παιδί σας στο δωμάτιο όπου θα το κάνετε μπάνιο και βγάλ' τε του όλα τα ρούχα. Συμβουλή:Αν το μωρό σας κλαίει κατά τη διάρκεια του μπάνιου,στην αρχή μην του βγάλετε την πάνα.Αυτό μπορεί να του δώσει μια αίσθηση ασφάλειας μέσα στο νερό.
  • Βουτήξτε πρώτα τα πόδια του μωρού σας στο νερό,χρησιμοποιώντας το ένα χέρι για να υποστηρίζετε το λαιμό και το κεφαλάκι του.Να το βρέχετε τακτικά με νερό καθώς το κάνετε μπάνιο ώστε να μην κρυώνει το κορμάκι του.
  • Χρησιμοποιήστε απαλό σαμπουάν και όχι σε μεγάλη ποσότητα (θα προκαλέσει ξηροδερμία στο μωρό σας) όσο το πλένετε με το χέρι σας ή με ένα σφουγγαράκι από πάνω μέχρι κάτω και από μπροστά μέχρι πίσω.Πλύνετε το κεφαλάκι του με ένα βρεγμένο σαπουνισμένο πανί. Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο βαμβάκι (χωρίς σαπούνι) για να καθαρίσετε τα μάτια και το πρόσωπό του.Αν υπάρχει βλέννα στα μάτια ή τη μύτη του,βρέξτε το σημείο αρκετές φορές για να μαλακώσει πριν την αφαιρέσετε.Όσο για τα γεννητικά όργανα του μωρού σας,πρέπει να καθαρίζονται συχνά.
  • Ξεπλύνετε το παιδί σας με αρκετό νερό και στεγνώστε το με μια καθαρή πετσέτα.Μετά,βγάλ' τε το από την μπανιέρα υποστηρίζοντας με το ένα χέρι το λαιμό και το κεφάλι του,ενώ με το άλλο να το κρατάτε από τον ποπό του και τα δάχτυλά σας να είναι γύρω από το μηρό του (τα μωρά γλιστράνε όταν είναι βρεγμένα).
  • Τυλίξτε το μωρό σας με ένα ζεστό μπουρνούζι και σκουπίσ' τε το (αν το δέρμα του ξεφλουδίζει ακόμη από τη γέννα,μπορείτε να απλώστε μια παιδική λοσιόν για μετά το μπάνιο,αλλά συνήθως πρόκειται για νεκρά κύτταρα που θα έπεφταν έτσι και αλλιώς και όχι για ξηροδερμία).Μετά,βάλ' τε του την πάνα,ντύσ' τε το και δώσ' τε του ένα φιλάκι στο κεφαλάκι του που μοσχομυρίζει.:)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου