Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Λαρυγγίτιδα:Συμπτώματα και θεραπεία

Η λαρυγγίτιδα συμβαίνει κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών,με εξάρσεις από το φθινόπωρο εώς την άνοιξη.


Πού οφείλεται?

Η πιο συχνή αιτία της λαρυγγίτιδας είναι η λοίμωξη από κάποιον ιό.Υπάρχει και η σπαστική λαρυγγίτιδα που δεν οφείλεται σε λοίμωξη αλλά είναι αλλεργικής αιτιολογίας και έχει την τάση να υποτροπιάζει.Σπανιότερα η λαρυγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από κάποιο μικρόβιο.


Πως μεταδίδεται?

Όπως όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού έτσι και οι ιοί που προκαλούν λαρυγγίτιδα μεταδίδονται με τα σταγονίδια της αναπνοής.Οι ιοί αυτοί είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί αλλά δεν προκαλούν σε όλους λαρυγγίτιδα.


Τί συμπτώματα έχει?

Σχεδόν πάντα προηγούνται 1-3 ημέρες με συμπτώματα κρυολογήματος δηλαδή ήπιο πυρετός,πονόλαιμος και καταρροή.Στη συνέχεια ο ερεθισμός προχωράει στο λάρυγγα με τις φωνητικές χορδές,τα οποία παθαίνουν οίδημα δηλαδή πρήζονται και εμφανίζεται ο χαρακτηριστικός βήχας,το βράχνιασμα της φωνής και το σφύριγμα στην εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός ).Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κυρίως τις βραδυνές ώρες και επιδεινώνονται με την σωματική άσκηση και το κλάμμα.Σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη απόφραξη των αεραγωγών με πραγματική δυσκολία στη αναπνοή,ιδιαίτερα θορυβώδη εισπνοή ακόμα και όταν το παιδί είναι ήρεμο,έντονες κινήσεις του στήθους,μελάνιασμα στα χείλη,ανησυχία και στρες.
Η σπαστική λαρυγγίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά,συνήθως το βράδυ χωρίς προηγουμένως να είναι άρρωστο το παιδί.


Πόσο επικίνδυνη είναι?

Αν η λαρυγγίτιδα είναι ήπια,π.χ υπάρχει μόνο ο χαρακτηριστικός βήχας και βράχνιασμα,χωρίς δυσκολία στη αναπνοή,περνάει μόνη της σε 3-5 μέρες.Αν είναι μέτρια ή βαριά χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή και νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Η βαρύτητα της λαρυγγίτιδας εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένο είναι το οίδημα που έχει δημιουργηθεί στο λάρυγγα,το οποίο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απόφραξη των αεραγωγών και να εμποδίσει την αναπνοή,κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή.


Ποιά είναι η θεραπεία της?

Άν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από παιδίατρο για να εκτιμηθεί η βαρύτητα της λαρυγγίτιδας.Άν η λαρυγγίτιδα είναι ήπια αρκεί η εισπνοή του δροσερού και υγρού αέρα στο μπαλκόνι του σπιτιού σας για 10-15 λεπτά.Δώστε του αντιπυρετικά αν έχει πυρετό καθώς και άφθονα υγρά.Το παιδί πρέπει να παραμείνει ήρεμο γιατί αν αρχισει να κλαίει τα συμπτώματά του χειροτερεύουν.Άν χρειαστεί να πάτε το παιδί σας στο νοσοκομείο,έχετε το παράθυρο στο αυτοκίνητο ανοικτό,ο ψυχρός και υγρός αέρας βοηθάει να υποχωρήσει το οίδημα.Τα φάρμακα που δίδονται στη λαρυγγίτιδα είναι η κορτιζόνη είτε από το στόμα είτε μάσκα είτε με ένεση και η αδρεναλίνη με μάσκα.Αντιβιοτικά δεν χρειάζονται εκτός αν υπάρχει ένδειξη λοίμωξης από μικρόβιο.Σε βαριές περιπτώσεις χρειάζεται οξυγόνο και σπάνια υποστήριξη της αναπνοής από ειδικό μηχάνημα.


Τί πρόγνωση έχει?

Η πρόγνωση της λαρυγγίτιδας είναι γενικά πάρα πολύ καλή.Πιθανόν να υπάρχει κάποια συσχέτιση με την εμφάνιση άσθματος αργότερα,ειδικά σε παιδιά που έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για λαρυγγίτιδα.


Οι πληροφορίες που δίνονται από αυτή την ιστοσελίδα έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.
Δεν έχουν σαν στόχο τους να υποκαταστήσουν την εξέταση και τις συμβουλές του παιδιάτρου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Αν το παιδί σας είναι άρρωστο πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου