Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Καφεΐνη και κίνδυνος αποβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα στον τύπο η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνη και αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής της κύησης.
Πολλές φορές,η λανθασμένη αξιολόγηση επιστημονικών άρθρων και η ανεπαρκής ανασκόπηση της αντίστοιχης επιστημονικής βιβλιογραφίας,μπορεί να προκαλέσει στην κοινή γνώμη εσφαλμένες εντυπώσεις και να οδηγήσει σε πανικό χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Είναι γεγονός ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ομαλή εξέλιξη της καθώς και για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου.
Ο ρόλος της καφεΐνης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας εδώ και αρκετά χρόνια και μα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης σε μέτριες ποσότητες δύναται να βλάψει την πορεία της εγκυμοσύνης.

Η καφεΐνη αποτελεί συστατικό του καφέ και διάφορων άλλων ποτών,όπως το τσάι,το κακάο και τα αναψυκτικά.
Πιο συγκεκριμένα,ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 85mg καφεΐνης,ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει περίπου 70mg καφεΐνης,ένα κομμάτι σοκολάτας 50 γραμμαρίων περιέχει έως 25mg ενώ ένα ποτήρι αναψυκτικού τύπου cola περιέχει 30mg καφεΐνης.


Διαιτητικές συστάσεις αναφοράς αναφέρουν ότι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και επιθυμούν να μείνουν έγκυες μπορούν να προσλαμβάνουν έως και 300mg καφεΐνης καθημερινά,ενώ οι συστάσεις για τους ενήλικες είναι 400-500mg ημερησίως (American Journal of Obstetrics and Gynecology,January 2008).

Aναφέρεται επίσης ότι αυξημένος είναι ο κίνδυνος για διακοπή τη κύησης (κατά 25%) υπάρχει όταν η πρόσληψη καφεΐνης ξεπερνά τα 200mg ημερησίως.Ωστόσο,η μέθοδος εκτίμησης της πρόσληψης καφεΐνης βασίστηκε στις δηλώσεις των γυναικών και όχι στην καταγραφή τους,μέθοδος η οποία συνήθως είναι ανακριβής.Επίσης,αμφισβητείται και η επιλογή του δείγματος των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη,καθώς συγκέντρωναν και άλλους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με διακοπή της κύησης.Επιπλέον,ο κίνδυνος αποβολής σε γυναίκες που κατανάλωναν μηδενικές ποσότητες και ποσότητες έως 200mg ημερησίως, ήταν αρκετά παρόμοιος (12% και 15% αντίστοιχα),γεγονός που υποδεικνύει ότι ο ρόλος της καφεΐνης δεν είναι ο κύριος λόγος για τη διακοπή της κύησης.Συνεπώς,με την έρευνα αυτή δεν υποδεικνύεται σχέση επίδρασης-αποτελέσματος (πρόσληψη καφεΐνης και διακοπή της κύησης).

Για πρακτικούς λόγους αναφέρω επίσης ότι τα 200mg καφεΐνης αντιστοιχούν σε περίπου 2 ½ φλιτζάνια καφέ ημερησίως ή σε 3 φλιτζάνια τσαγιού ή σε 5 κουτάκια αναψυκτικού τύπου cola ημερησίως.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι φορείς που ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων-συμπεριλαμβανομένου και του FDA (Food and Drug Administration),θεωρούν την καφεΐνη ως μία απόλυτα ασφαλή ουσία,η οποία μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας όλων,αλλά και μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Ακόμη,πρέπει να τονίσω ότι η καφεΐνη καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί μία από τις πλέον διεξοδικά μελετημένες ουσίες που έχουν παρουσία στη διατροφή μας.

Τέλος,τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη,όπως και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα και ποτά,θα πρέπει να καταναλώνονται πάντα με μέτρο και σύνεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου