Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τα σημάδια της προεκλαμψίας

Τί είναι η προεκλαμψία?
 
Είναι μια διαταραχή που δημιουργείται μόνο κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να επηρεάσει τη μητέρα και το αγέννητο μωρό της.Η προεκλαμψία παρουσιάζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, συνήθως μετά την 20η εβδομάδα κύησης.Ως τότε μπορεί η πίεση της εγκύου να σημειώνει σταθερή και 'αθόρυβη' άνοδο.Γι' αυτό η συστηματική παρακολούθηση της πίεσης στην έγκυο είναι αναγκαία. 
Η διαταραχή αυτή,μπορεί να επηρεάσει πολλά από τα ζωτικά όργανα και να δημιουργήσει θανάσιμες βλάβες.Επιφέρει συστολή των αιμοφόρων αγγείων,με αποτέλεσμα την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη μείωση της ροής του αίματος στα ζωτικά όργανα του οργανισμού όπως το συκώτι,τους νεφρούς και τον εγκέφαλο.Όταν μειώνεται η ροή του αίματος στη μήτρα,αυτό σημαίνει σημαντικά προβλήματα για το αγέννητο μωρό,όπως επιβράδυνση της ανάπτυξης του,μείωση του αμνιακού υγρού και αποκόλληση του πλακούντα.
H προεκλαμψία επηρεάζει τουλάχιστον το 5% με 8% όλων των εγκύων.Είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες που εγκυμονούν για πρώτη φορά.Όσο πιο νωρίς στην εγκυμοσύνη διαγνωστεί η προεκλαμψία,τόσο πιο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το μωρό.Αντίθετα εάν διαπιστωθεί αυτή η διαταραχή προς το τέλος της κύησης,τότε η μητέρα και το μωρό ξεπερνούν το κίνδυνο πολύ πιο ανώδυνα.
Η προεκλαμψία και άλλες παθήσεις της υπέρτασης,είναι επικίνδυνες για τη ζωή της μητέρας και του μωρού.Σε περίπτωση τέτοιου είδους διάγνωσης,η εισαγωγή στη κλινική ή το νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη για την παρακολούθηση της μητέρας και του αγέννητου μωρού.
Τα συμπτώματα για προεκλαμψία είναι πολλά και διαφορετικά.Όμως τις περισσότερες φορές μπορεί τα συμπτώματα να είναι ίδια και για άλλες παθήσεις.
Υπάρχουν βέβαια και αρκετές περιπτώσεις εγκύων που δεν είχαν κανένα σύμπτωμα.Γι' αυτό και η παρακολούθηση της πίεσης στην έγκυο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για τη σωστή διάγνωση.
 

Υπέρταση (Υψηλή αρτηριακή πίεση)
Σε περίπτωση που έχετε υπέρταση πριν να μείνετε έγκυος πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.Αυτό που συνήθως προτείνουν οι γιατροί είναι ξεκούραση στο κρεβάτι.
Αν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη τότε,κάποιοι από τους γιατρούς,προτείνουν να ξαπλώνουν οι έγκυες στην αριστερή τους πλευρά.Κατά την άποψη ορισμένων γιατρών όταν οι έγκυες ξαπλώνουν ανάσκελα υπάρχει κίνδυνος το βάρος της μεγάλης κοιλιάς να περιορίσει την ροή αίματος της αρτηρίας που τροφοδοτεί την καρδιά.Ενώ κατά άλλους γιατρούς αυτή η θεωρία δεν ισχύει.Όμως υποστηρίζουν πως ξαπλώνοντας στην αριστερή τους πλευρά οι έγκυες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.
Κανένα σύμπτωμα
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.Σε κάποια περιστατικά,όπου έγκυες έχουν διαγνωστεί με προεκλαμψία,δεν αισθανόντουσαν καμία ενόχληση ή δικαιολογούσαν κάποια συμπτώματα λόγω της εγκυμοσύνης τους.
Η προεκλαμψία παραμένει πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση γι' αυτό και οι συμβουλές του γιατρού πρέπει να εφαρμόζονται από την έγκυο με μεγάλη συνέπεια.
Ξεκούραση στο κρεβάτι,συστηματικός έλεγχος αρτηριακής πίεσης και εξετάσεις ούρων για ανίχνευση πρωτεΐνης,είναι από τις βασικές οδηγίες του γιατρού.
Επίσης η διατροφή της εγκύου θα πρέπει να προσεχθεί ακόμη περισσότερο.Βιταμίνες,αντιοξειδωτικά και μέταλλα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.Ενώ επεξεργασμένη ζάχαρη,καφεΐνη και αλκοόλ πρέπει να απομακρυνθούν από το διαιτολόγιο της εγκύου.
Οιδήματα (πρηξίματα ιδιαίτερα στο πρόσωπο και τα άκρα)
Τα οιδήματα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.Είναι κατακράτηση υγρών που δημιουργεί αυτά τα πρηξίματα κυρίως στο πρόσωπο και στα χέρια.Για παράδειγμα,είναι φυσιολογικό να υπάρχει δυσκολία στην έγκυο να φορέσει τα δαχτυλίδια της.Αν τα οιδήματα όμως επιμένουν,δηλαδή τα πρηξίματα διογκωθούν,τότε επικοινωνήστε τον γιατρό σας άμεσα.
Πρωτεΐνη στα ούρα
Η πρωτεΐνη βρίσκεται στο αίμα,εάν όμως ανιχνευθεί στα ούρα σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή του αίματος στα ούρα απο τις μικρές αρτηρίες των νεφρών.
Οι συστηματικές εξετάσεις ούρων,βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση πιθανής βλάβης στους νεφρούς. Επίσης τα σκουρόχρωμα ούρα, ή με έντονο κίτρινο χρώμα,είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης ή ανεπαρκούς κατανάλωσης υγρών.Αν παρατηρηθεί σκούρο ή κοκκινωπό χρώμα των ούρων πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός.
Απότομη αύξηση βάρους
Η απότομη αύξηση βάρους ανά εβδομάδα,πάνω απο ένα κιλό,θα πρέπει να προβληματίσει την έγκυο. Η διατροφή της εγκύου θα πρέπει να εμπλουτιστεί με φρούτα και λαχανικά και θα πρέπει να παίρνει φολικό οξύ και όποιο άλλο συμπλήρωμα διατροφής ο γιατρός κρίνει απαραίτητο.Ελαφριά άσκηση και κατανάλωση τουλάχιστον 10 ποτηριών νερού είναι απαραίτητα,για μια καλή εγκυμοσύνη.
Πονοκέφαλοι
Έντονοι πονοκέφαλοι,που πολλές φορές περιγράφονται ως ημικρανίες θέλουν προσοχή.Ο γιατρός πρέπει να ενημερωθεί άμεσα για την κατάσταση της εγκύου.
Ναυτία ή Εμετός
Η ναυτία ή ο εμετός κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Μπορεί να είναι ένα αθώο κρυολόγημα ή μια δυσανεξία σε κάποιο φαγητό ή και ένα σύμπτωμα προεκλαμψίας.Ο γιατρός πρέπει να ενημερωθεί,να ελεγχθεί η αρτηριακή πίεση της εγκύου και να γίνει έλεγχος για ανίχνευση πρωτεΐνης στα ούρα.
Αλλαγές στην όραση
Αλλαγές στην όραση,μπορεί να σημαίνουν:
προσωρινή απώλεια οράσεως,αίσθηση λάμψης,ευαισθησία στο φώς ή θολή όραση ή όραση με στίγματα.Εάν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα όπως τα παραπάνω,τότε υπάρχει κίνδυνος για προεκλαμψία. Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται με κάποια βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να είναι προμήνυμα για οίδημα στον εγκέφαλο.Αυτό το σύμπτωμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει η έγκυος να περιμένει αν ελέγξει αν το σύμπτωμα θα υποχωρήσει.Πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός άμεσα και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε η επίσκεψη σε νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη.
Ταχυκαρδία,υψηλή αίσθηση άγχους
Σε συμπτώματα σαν αυτά,η αρτηριακή πίεση πρέπει να ελεγχθεί.
Πόνος χαμηλά στη πλάτη,πόνος στον δεξί ώμο
Ο πόνος χαμηλά στη πλάτη,είναι πολύ συνηθισμένη ενόχληση στην εγκυμοσύνη.Κάποιες φορές αυτό είναι σύμπτωμα για πρόβλημα στο συκώτι.Αν η ενόχληση επιμένει ή και άλλα συμπτώματα όπως ο πόνος στον δεξί ώμο,τότε θα πρέπει να ελεγχθεί απο τον γιατρό.

Πώς η προεκλαμψία επηρεάζει το μωρό?
Η προεκλαμψία ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό πρόωρων μωρών.Πρόωρα θεωρούνται τα μωρά που έχουν γεννηθεί ένα μήνα περίπου πριν την 36η εβδομάδα.Εκείνα όμως που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι εκείνα που γεννιούνται πριν την 32η εβδομάδα. 

Ποιά είναι η θεραπεία για την προεκλαμψία?
Η μόνη θεραπεία είναι η γέννηση του μωρού.Όταν εξελίσσεται η διαταραχή της προεκλαμψίας,η μητέρα και το μωρό είναι υπο στενή ιατρική παρακολούθηση.Υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές για να επιμηκυνθούν οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης,ώστε η καλή υγεία του μωρού και η επιβίωση του να είναι πιο πιθανή.
Ασφαλώς το πιο δυσάρεστο είναι ότι όταν η προεκλαμψία εξελίσσεται,μπαίνει η υγεία της μητέρας σε αντιπαράθεση με αυτή του μωρού.Πολλές φορές για την επιβίωση της μητέρας και του μωρού πραγματοποιείται τοκετός χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εβδομάδα κύησης.

Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να συμβεί?
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη Προεκλαμψία είναι: 
  • Ιστορικό προεκλαμψίας της εγκύου, σε προηγούμενη εγκυμοσύνη πριν το 3 τρίμηνο κύησης.
  • Ιστορικό χρόνιας υπέρτασης, ζαχαροδιαβήτη, ή προβλημάτων στο συκώτι.
  • Οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας (μητέρα, γιαγιά)
  • Υπέρβαρες γυναίκες με 30% ΒΜΙ
  • Πολλαπλή κύηση
  • Έγκυες πάνω από 40 χρονών ή κάτω απο 18 χρονών
  • Γυναίκες με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως αυτή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου