Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Είσαι έγκυος?..Προσοχή στον ήλιο!

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για το δέρμα της εγκύου γυναίκας.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουμε ορισμένες φυσιολογικές αλλαγές που επηρεάζονται από τον ήλιο,αλλά και παθολογικές καταστάσεις,όπως η έξαρση χρονίων παθήσεων και οι φωτοδερματοπάθειες.


Α) Οι φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο είναι το μέλασμα και οι διαταραχές των αγγείων του δέρματος.
Το μέλασμα (ή χλόασμα) είναι μια διαταραχή της μελάγχρωσης του δέρματος και εμφανίζεται ως συμμετρική κηλιδώδης υπερμελάγχρωση στο πρόσωπο. Εμφανίζεται στο 2ο τρίμηνο της κύησης στο 75% των γυναικών.Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες,την κληρονομικότητα,ορμονικούς παράγοντες και την έκθεση στον ήλιο.Συνήθως υποχωρεί τον 1ο χρόνο μετά την κύηση.Σε περίπου 30% των γυναικών παραμένει.
Οι διαταραχές των αγγείων του δέρματος που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη και η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αρνητική,είναι οι αραχνοειδή σπίλοι,τα μικρά αιμαγγειώματα,οι ευρυαγγείες του προσώπου και των κάτω άκρων και η φλεβίτις.

Β) Ορισμένες παθήσεις επηρεάζονται από την εγκυμοσύνη και σε ορισμένες από αυτές η ηλιακή έκθεση είναι επιβαρυντικός παράγοντας.Σε αυτήν την ομάδα παθήσεων ανήκουν:
Η περιστοματική δερματίτιδα και η ροδόχρους νόσος,είναι παθήσεις που εμφανίζονται στο πρόσωπο με συμπτωματολογία που μοιάζει την ακμή.
Ο ερυθηματώδης λύκος είναι μια ομάδα παθήσεων με πολλαπλές δερματικές εκδηλώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις και από άλλα όργανα,όπως οι αρθρώσεις και τα νεφρά.
Ο επιχείλιος έρπης είναι μια λοίμωξη από τον ιό HSV-1 ή HSV-2.Μετά την πρωτομόλυνση μπορεί να υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και μετά από έκθεση στον ήλιο να υποτροπιάσει.

Γ) Συχνές φωτοδερματοπάθειες είναι το ηλιακό έγκαυμα,το πολύμορφο εκ φωτός εξάνθημα,η ηλιακή κνίδωση και οι φωτοδερματίτιδες.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η χρήση των περισσοτέρων τοπικών ή από του στόματος φαρμάκων είναι αντενδείκνυται,ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή και μπορούν να δοθούν όταν υπάρχει ανάγκη.Στην περίπτωση έξαρσης πάθησης που προϋπήρχε της εγκυμοσύνης,οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ασφάλεια της θεραπείας τους.

Προληπτικά συνίσταται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο,ο κατάλληλος ρουχισμός,γυαλιά ηλίου και καπέλο,η χρήση ειδικών για την εγκυμοσύνη ισχυρών αντιηλιακών κρεμών και ειδικά για το μέλασμα,η αποφυγή χρήσης ερεθιστικών καλλυντικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου