Οι <<Μαμάδες-Μέλλουσες Μαμάδες>> δημιουργήθηκαν στο facebook και στη συνέχεια σαν Blog,τον Δεκέμβρη του 2010!
Σας περιμένουμε λοιπόν και 'σας στην όμορφη παρεϊτσα μας https://www.facebook.com/#!/groups/Mamades.MellousesMamades/
--------------------------------
E-mail επικοινωνίας:
Vivi911947@hotmail.com
--------------------------------

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ο ύπνος του μωρού!

Ένα νεογέννητο συνήθως κοιμάται συνολικά 14 με 18 ώρες τη μέρα.Ο ύπνος αυτός δεν είναι διαρκής.Το νεογέννητο ξυπνάει κάθε λίγες ώρες γιατί είναι πεινασμένο.Το στομάχι του είναι ακόμη πολύ μικρό και η ποσότητα γάλακτος δεν επαρκεί για να κρατήσει το μωρό κοιμισμένο πολλές ώρες.

Τα νεογέννητα συνήθως ξυπνάνε για να φάνε κάθε 2 με 3 ώρες,ενώ στα μωρά που θηλάζουν παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα.Σε περίπτωση όμως που περάσουν πάνω από 4 ώρες και το μωρό κοιμάται νηστικό καλό είναι να το ξυπνήσετε απαλά και να το ταΐσετε,όπως επίσης να του αλλάξετε πάνα, για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς.

Περίπου τον 2ο με 3ο μήνα υπάρχει μια βελτίωση ως προς τη συχνότητα του ύπνου του μωρού. Σταδιακά δημιουργείται μια ρουτίνα ως προς τις ώρες που κοιμάται και τις ώρες που ξυπνάει πεινασμένο.Όσο το μωρό σας μεγαλώνει,θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά η διάρκεια του ύπνου του.Να θυμάστε οτι κάθε μωρό είναι μοναδικό και οι συνήθειες του ύπνου είναι αντίστοιχα διαφορετικές.

Ενδεικτικές ώρες ύπνου του μωρού

• 2 με 6 μηνών κοιμάται συνολικά περίπου 15 με 16 ώρες τη μέρα, 9-10 ώρες το βράδυ και 4-6 ώρες μέσα στη μέρα.
• 6 με 9 μηνών κοιμάται συνολικά 14 με 15 ώρες τη μέρα,11 ώρες το βράδυ και γύρω στις 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας.
• 9 με 12 μηνών κοιμάται συνολικά περίπου 13 με 14 ώρες τη μέρα,γύρω στις 11 ώρες το βράδυ και 2-3 ώρες μέσα στη μέρα.

Για να αρχίσει το μωρό να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα και να μένει ξύπνιο τη μέρα,θα πρέπει να το ενθαρρύνετε και να το διδάξετε αυτή τη συνήθεια.Δηλαδή,κατά τη διάρκεια της ημέρας να υπάρχει φυσικό φώς,μουσική και απασχόληση,ενώ το βράδυ σε πιο ήπιους τόνους,με χαμηλά φώτα,το μωρό να ταΐζεται και να μπαίνει στη κούνια του.Σιγά σιγά το μωρό θα αποκτήσει ενα ρυθμό ύπνου που θα διευκολύνει τη μητέρα να ξεκουράζεται περισσότερο τη νύχτα.

Τα μωρά θα πρέπει απο την αρχή να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους χωρίς τη δική σας παρουσία. Αυτό είναι σημαντικό γιατι θα τα εκπαιδεύσει να ξανακοιμούνται το βράδυ μόνα τους εάν τυχόν ξυπνήσουν,χωρίς να κλαίνε και να σας ζητούν.Η εκπαίδευση αυτή μπορεί να ξεκινήσει όταν το μωρό σας ειναι 2 με 3 μηνών.Εάν κλαίει,μπορείτε να πάτε και να ελέγξετε διακριτικά ότι είναι καλά αλλά μην το κουνάτε και μην το νανουρίζετε.Εάν θέλετε να αποφύγετε βραδυνές βόλτες και αγρύπνιες πρέπει να το αφήσετε να σταματήσει μόνο του το κλάμα και να μάθει μόνο του να ηρεμεί.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι έχετε ελέγξει ότι το μωρό σας είναι ταϊσμένο,με καθαρή πάνα και δεν είναι άρρωστο.


Πού πρέπει να κοιμάται το μωρό.

Το μωρό απο την ώρα που θα επιστρέψετε στο σπίτι μετά τη κλινική ή το νοσοκομείο θα πρέπει να κοιμάται στο λίκνο του ή στο μικρό του κρεβατάκι.Μη βάζετε το μωρό στο κρεβάτι σας εκτός κι αν θέλετε να το θηλάσετε.Όσο κι αν αυτό σας διευκολύνει,μπορεί να είναι επικίνδυνο για το νεογέννητο σας καθώς μπορεί να μπερδευτεί μέσα στις κουβέρτες και τα παπλώματα,ειδικά το χειμώνα.Και βέβαια σε περίπτωση που συνηθίσει το κρεβάτι σας, θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί αργότερα στο δικό του.

Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι θα πρέπει το νεογέννητο να κοιμάται στη κούνια του μέσα στο δωμάτιο σας ώστε να μπορείτε να το ελέγχετε για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.


Σε ποιά στάση πρέπει να κοιμάται το μωρό?

Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι τα νεογέννητα μέχρι 6 μηνών θα πρέπει να τοποθετούνται για ύπνο σε ύπτια θέση,δηλαδή πάνω στη πλάτη τους,ώστε να μειωθεί η πιθανότητα του Το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).

Μετά τον 6ο μήνα το μωρό αρχίζει να κινείτε μόνο του και αλλάζει στάσεις στον ύπνο του απο μπρούμυτα ανάσκελα και πάλι μπρούμυτα.Όλη αυτή η κινητικότητα μειώνει κατα πολύ την πιθανότητα του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).Για τη στάση του ύπνου του μωρού σας είναι καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιούνται μαξιλάρια στα μωρά μέχρι 2 χρονών γιατί εγκυμονούν τον κίνδυνο για πνιγμό. Μετά απο την ηλικία των 2 με 3 χρόνων,μπορείτε να τοποθετήσετε στο κρεβατάκι του ενα μικρό και ελαφρύ μαξιλαράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου